Cluster Noord-gemeenten willen piketpalen voor Schiphol

BEVERWIJK - Het aantal vliegbewegingen rond Schiphol is niet interessant. De discussie moet verlegd worden naar andere zaken, zoals: waarom moeten die kisten eigenlijk zo laag over woongebieden vliegen? Dat stelde wethouder Henk Eilert van Uitgeest vanavond na kritiek van vooral Castricumse gemeenteraadsleden.
Volksvertegenwoordigers uit Castricum, Velsen, Uitgeest, Beverwijk, Heemskerk en Heiloo - oftewel de Cluster Noord - kwamen gisteren in het Beverwijkse stadskantoor bijeen om de ’strategische visie Schiphol 2007’ te bespreken.
Tot verbazing van de Castricumse raadsleden lijken de gemeenten in deze strategische nota elke onderhandelingsruimte met rijksoverheid en Schiphol bij voorbaat weg te geven. Letterlijk staat in de nota dat een groei van het aantal vluchten boven de IJmond wordt toegestaan als tegemoetgekomen wordt aan de ’randvoorwaarden’.
Wethouder Eilert hamerde erop dat niet het aantal vluchten interessant is, zolang de kisten maar niet boven bewoond gebied vliegen en een stuk hoger.
Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaf een presentatie van de maatregelen om vliegherrie boven IJmond-Noord te beperken, waar aan wordt gewerkt. Straks moeten, net als nu ’s nachts al gebeurt, alle vliegtuigen het gehele etmaal vliegen door een systeem van denkbeeldige ’buizen’ in de lucht.
Die buizen worden stukje bij beetje hoger gelegd, zodat straks de vliegtuigen niet allemaal op pakweg 600 meter hoog overkomen, maar op één à anderhalve kilometer.
Zie ook:
Download het gehele artikel 'Cluster Noord-gemeenten willen piketpalen voor Schiphol'
Geplaatst door Olav uit NULL
Het ziet er naar uit dat de verantwoordelijkheid voor hat handhaven van de bewoonbaarheid in het vlieggebied verlegd wordt van de LVNL naar gemeenten en de bewoners.
HOEZO? WAT IS DE DENKFOUT?
De inwoners worden namelijk gesteld voor de eis om te kiezen tussen allerlei maatregelen waarvan ze het effect eigenlijk niet kunnen beoordelen. Genoemd worden maatregelen zoals vliegen in 'buizen', 'een bocht naar de polderbaan die al boven zee wordt gemaakt' (hoe moet dat dan?) en andere keuzen, zoals 'hoger vliegen'. Er is geen bewoner, afzonderlijk of samen, die in staat is hierover te oordelen.
WAT DAN WEL
Het kan mijns inziens (uit het oogpunt van hinder wel te verstaan) niet schelen hoeveel vliegtuigen, mits de LVNL voldoet aan de randvoorwaarden van veiligheid en bewoonbaarheid. Dus Eilert heeft gelijk, MITS hij hij de verantwoordelijkheid voor bewoonbaarheid legt bij de LVNL en nergens anders.
Het vinden van middelen om aan die randvoorwaarden te voldoen is niet de taak van bewoners of gemeenten. Die daar gewoon geen verstand van.
Het is de taak van het kenniscentrum (KDC, bedoeld voor ontwikkelen van middelen voor 'state of the art' vliegen.) De landelijke overheid zal op opdragen en het verantwoord vervullen van die plicht moeten toezien.
Die middelen zijn:
[1] Diagnostiek: dat is te weten komen wat wel en wat geen onaanvaardbare hinder veroorzaakt: dus integrale praktische kennis van alle detailoorzaken rond hinder geven.
[2] Therapie: De bovenstaande kennis en de bereikbaarheid van de luchthaven zo toepassen dat wat heet de irritatiegrens van hinder wordt vermeden.
WAT DUS NIET
Dus laat de overheid de burger niet opzadelen met keuzen die hij niet maken kan en leg de plicht tot het vermijden van hinder daar waar hij behoort, bij de veroorzaker.
MAAK OP EEN GOEDE MANIER GEBRUIK VAN JE INSPRAAK
Bedenk U dat U dit op geen enkele manier een vooroordeel inhoudt tegen vliegen of vliegtuigen,
maar alleen maar helpt zorgen dat het reilen en zeilen en de bereikbaarheid van Schiphol ook afhankelijk zijn van veiligheid en redelijke bewoonbaarheid van onze omgeving.