Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Castricum klaagt meest over vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1823 
|
 NULL 
Castricum klaagt meest over vliegtuigen

Van onze verslaggeefster
IJMOND-Het aantal klachten over vliegtuiglawaai is in de noordelijke IJmond toegenomen. Vooral inwoners van Castricum zijn in het derde kwartaal van dit jaar meer gaan klagen, maar ook in Uitgeest en Heemskerk is de overlast gestegen.

Uit Beverwijk daarentegen zijn minder klachten gekomen. In de om de drie maanden verschijnende nieuwsbrief Geluidhinder én Luchtvaart van de Commissie Geluidhinder Schiphol staat een klachtenoverzicht van woonplaatsen waaruit meer dan 25 klachten zijn ontvangen door het klachtenbureau van deze commissie (te bereiken op tel. 020-6015555).

Opvallend is dat Castricum die lijst van 203 woonplaatsen aanvoert. Er komen meer klachten uit dit dorp, terwijl de nummers twee en drie, Amstelveen en Amsterdam-West, dichterbij Schiphol liggen. Overigens wordt er uit deze plaatsen wel door veel meer mensen geklaagd. In Castricum waren het er 75, terwijl Amstelveen en Amsterdam-West boven de 500 zitten.

Die 75 Castricummers klaagden in totaal 3747 keer. In de maanden juli en augustus kwam dat aantal boven de 1500 keer uit. ‘s Nachts hadden ze er 600 keer last van. Overigens zijn die klachten alleen afkomstig uit Castricum. Akersloot en Limmen worden apart genoemd met respectievelijk 80 en 403 klachten.

Dat Castricum meer last heeft, blijkt wel uit een vergelijking met het eerste kwartaal. Destijds kwamen er 2401 klachten uit Castricum, 12 uit Akersloot en 24 uit Limmen. Dat geldt ook voor Uitgeest en Heemskerk. In het eerste kwartaal zijn er 94 klachten genoteerd van elf Uitgeesters. Nu waren dat er 323 van negentien inwoners. In de maanden januari, februari en maart klaagden zestien Heemskerkers 143 keer. Nu waren dat 29 mensen die 432 keer de telefoon oppakten. De helft van die klachten ging over de nacht.

Bocht

De Uitgeester wethouder H. Eilert heeft wel een verklaring voor het toenemende aantal klachten uit de noordelijke IJmond.

,,De vliegtuigen maken boven Castricum en Heiloo een grotere bocht, waardoor ze meer over dit gebied gaan’‘, zegt hij. Nu al nemen de klachten toe, terwijl de Polderbaan nog niet operationeel is. Dat gebeurt pas eind februari. De IJmond zal dat gaat merken. De nieuwe baan gaat flink gebruikt worden, terwijl de aan- en uitvliegroutes vooral boven de noordelijke IJmond liggen. De gemeenten Uitgeest en Castricum hebben daar tijdens hun bezoek aan Schiphol, alle buren van het vliegveld zijn uitgenodigd, hun ongenoegen over kenbaar gemaakt. Er zijn inmiddels vijf van de tien geplande bijeenkomsten geweest.

De IJmondgemeenten proberen vinger aan de pols te houden in de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (Cros). Wethouder Eilert vertegenwoordigt in deze commissie de vier gemeenten uit de IJmond én Castricum, zo is onderling afgesproken. Als hij niet kan, dan zit de Velsense wethouder A. Korf namens de vijf gemeenten de vergadering bij.

De vijf blijven dus zitting houden in de commissie, ondanks dat ze geld moeten betalen om mee te mogen praten over het vliegtuiglawaai. Daarmee zijn ze akkoord gegaan. Uitgeest betaalt als kleine gemeente 2000 euro. Een gemeente als Beverwijk is gauw het veelvoudige kwijt.

 

Afgenomen

Beverwijk is overigens de enige gemeente in de IJmond waar de klachten zijn afgenomen. In het eerste kwartaal klaagden nog vijf personen 504 keer. In het derde kwartaal kwamen er 109 klachten binnen, overigens wel van meer personen, namelijk twaalf. Van de gemeente Velsen komen de klachten, een totaal van 613, alleen uit Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Velsen-Zuid en Velserbroek.

 


Reacties op dit bericht