Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Castricum het haasje door experiment

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 943 
|
 NHD 
Castricum het haasje door experiment

CASTRICUM -  Castricum, Akersloot en Uitgeest krijgen binnenkort in de vroege ochtend - na zes uur - te maken met extra vliegherrie van vertrekkende vliegtuigen. Terwijl tot nu toe de overlast vooral kwam van dalend vliegverkeer.

De dorpen zijn het haasje als het experiment doorgang vindt om het nachtvluchtregime op de Polderbaan te verlengen. Dat betekent een uur langer nachtelijk vlieglawaai boven deze regio, betoogt het Platform Vlieghinder Regio Castricum.
Al eerder liet de Uitgeester huiseigenarenvereniging AVBU hierover zorgelijke geluiden horen. Het experiment begint naar verluidt niet in november maar pas in december en duurt een jaar.
Het experiment houdt in dat vertrekkende vliegtuigen ’s nachts langer de Polderbaan moeten gebruiken. Normaal houdt het nachtregime om zes uur op. In het kader van het experiment wordt daar drie kwartier aan toegevoegd. Ook wordt de uitvliegroute iets verlegd. Daardoor zwenken stijgende vliegtuigen later dan nu west- en oostwaarts. En dan komen er meer over Uitgeest en Castricum. Vertrekkende vliegtuigen zijn tot nu toe ver in de minderheid ten opzichte van dalend vliegverkeer. Dat kan snel veranderen, vreest de PVRC. Stijgende vliegtuigen komen weliswaar hoger over, maar maken meer herrie dan dalende toestellen.
Het experiment is met name gunstig voor inwoners van Amsterdam en Zaandam, heeft Gerard Paap van de PVRC gelezen. Omdat het dagregime een uur later ingaat, komen in dat uur minder vliegtuigen over de grote steden. Inwoners van de hoofdstad en Zaandam kunnen dus een beetje doorslapen.


Reacties op dit bericht