Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Castricum gaat lawaai vliegtuiggeluid meten

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 742 
|
 NHD 
Castricum gaat lawaai vliegtuiggeluid meten

Van onze verslaggeefster

CASTRICUM-Castricum krijgt een meetpunt voor de registratie van vliegtuiglawaai om de klachten van haar inwoners objectief te kunnen toetsen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond na een lange discussie besloten.

De bedenkingen richtten zich vooral op de verantwoordelijkheid van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol. Waar het meetpunt komt, is nog niet bekend. Dat de overlast van vliegtuigen in Castricum is toegenomen en door de Polderbaan nog verder gaat toenemen, dat stond voor de raadsleden buiten kijf. ,,Wat we er persoonlijk ook van vinden, we zijn als bestuurders verplicht onze inwoners tegemoet te komen’‘, benadrukte fractievoorzitter J. Bijlenga (GL) in de toelichting van het initiatiefvoorstel van zijn partij voor het instellen van een meetpunt.

Maar dan moet er wel iets gebeuren met die metingen, stelden collega-raadsleden. ,,Als ze alleen worden gebruikt in de evaluatie in 2005 van de nieuwe situatie rond Schiphol, zijn we niet op de goede weg’‘, aldus J. Jonker (VVD).

Sommige raadsleden zagen de voortrekkersrol die de gemeente hiermee zou nemen, niet echt zitten. ,,Het Cros vraagt niet om een meetpunt, waarom moeten wij dat als gemeente dan toch doen?’‘, vroeg CDA’er F. Wilms zich af. ,,Zij zijn er toch om vast te stellen of Schiphol zich aan de regels houdt?’’ Ook P. van Wees (GDB) gaf de voorkeur aan een bredere aanpak. ,,Het is beter dit in groter verband af te spreken.’’

Die brede aanpak komt er volgens Bijlenga ook. ,,De coördinatie van de plaatsing van het meetpunt moet in nauw overleg met gemeenten als Bergen, Egmond en Heiloo én het Cros.’’ Hij kreeg bijval van met name D66 -‘meten is noodzakelijk’- en PvdA -‘dit kun je gebruiken als drukmiddel’. Ook GDB-fractievoorzitter I. Bouman hield een warm pleidooi voor plaatsing van het meetpunt. ,,We moeten nu iets doen, voor we het weten is alles al geregeld en kunnen we niets meer.’’

Het voorstel haalde het nipt met elf stemmen voor en negen tegen. W. Schijf (GDB) stelde na dit besluit de financiering van € 27.000 nog aan de kaak, maar ‘dat is nu een zaak van het college’, aldus burgemeester A. Emmens-Knol.

Download het gehele artikel 'Castricum gaat lawaai vliegtuiggeluid meten'

Reacties op dit bericht