CO2-taks voor luchtvaart wordt jaar opgeschort
De Europese CO2-belasting voor intercontinentale vluchten van en naar Europa wordt een jaar opgeschort.
De milieucommissie van het Europees Parlement stemde dinsdag in met het voorstel van Europees commissaris Connie Hedegaard (Milieuactie). Hedegaard hoopt met het uitstel een “positief klimaat” te scheppen voor onderhandelingen die moeten leiden tot wereldwijde invoering van de CO2-heffing.
Komend jaar moeten wereldwijde afspraken worden gemaakt over de beperking van de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide door vliegtuigen. Brussel wil met de CO2-taks vliegtuigmaatschappijen stimuleren zo milieuvriendelijk mogelijk te vliegen.
“Het mag geen cadeautje zijn aan de luchtvaartmaatschappijen ten koste van ons klimaat,” benadrukte CDA-Europarlementariër Esther de Lange in een verklaring. Het uitstel moet eenmalig zijn en hooguit 1 jaar duren.
Schending wetgeving
De heffing op vluchten van en naar de Europese Unie en enkele andere Europese landen ging op 1 januari 2012 in. De eenzijdig afgekondigde regeling stuitte meteen op veel verzet. Landen als de Verenigde Staten en China, spraken over een schending van internationale wetgeving. Zij dreigden met tegenmaatregelen.
Eind vorig jaar besloot de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO een werkgroep op te zetten die zich buigt over een eventuele wereldwijde invoering van de heffing. Hedegaard zag dat als bemoedigend en kwam daarop met haar voorstel om de belasting een jaar op te schorten.
Luchtvaartmaatschappijen verdienden volgens een analyse van CE Delft vorig jaar naar schatting €679 mln tot €1,4 mrd aan de CO2-belasting. De taks, die in november 2012 tijdelijk werd stopgezet, was in veel gevallen namelijk al doorberekend aan de consument.
Bron: ANP