Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘CO2-markt noodzakelijk voor schonere luchtvaart’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1035 
|
 Duurzaam Bedrijfsleven.nl 
‘CO2-markt noodzakelijk voor schonere luchtvaart’

De CO2-uitstoot van de luchtvaart kan alleen significant verminderd worden wanneer er een CO2-prijs wordt ingesteld, blijkt uit Brits onderzoek. 

De Manchester Metropolitan University onderzocht op welke manier de CO2-uitstoot in de luchtvaartsector gereduceerd kan worden. Onder andere de gevolgen van technologische ontwikkelingen, gebruik van biobrandstoffen en efficiëntie-verbeteringen werden onder de loep genomen. “De simpele boodschap is dat alle maatregelen nodig zijn voor CO2-reductie,” zegt onderzoeksleider David Lee.

De introductie van een CO2-prijs blijkt echter het meeste invloed te hebben op het bewerkstelligen van een significatie reductie. Lee: “Wij laten [in het onderzoek] zien wat de voordelen van een handelssysteem kunnen zijn; een controversieel onderwerp op dit moment.” Het rapport voorspelt dat door het instellen van een CO2-prijs rond 2020 70 miljoen ton CO2 per jaar bespaard kan worden.

Dan neemt niet weg dat de wereldwijde emissies in 2020 nog steeds 70 procent hoger zullen zijn dan die in 2005. In 2011 veroorzaakte de luchtvaart wereldwijd 676 miljoen ton CO2-uitstoot, ongeveer 2 procent van de totale wereldwijde CO2-emissies.

Nieuwe plannen

De International Civil Aviation Organisation (ICAO) van de Verenigde Naties kan het onderzoek van de Manchester University goed gebruiken. De luchtvaartorganisatie is namelijk bezig met het ontwikkelen van een plan voor een wereldwijde CO2-prijs in de luchtvaartsector. Tot nu toe zijn er weinig resultaten, maar deze maand probeert de organisatie in een nieuwe vergadering voortgang te boeken.

De Europese Commissie wacht het voorstel van de ICAO af. De invoering van de CO2-taks voor intercontinentale vluchten werd vorige week met een jaar uitgesteld. Deze belasting was in januari 2012 ingesteld door de Europese Unie voor alle vluchten van en naar Europa. Daar werd echter ontstemd op gereageerd door landen als de Verenigde Staten, India en China, die spraken over een schending van de internationale wetgeving en dreigden met tegenmaatregelen.


Reacties op dit bericht