Platform Vlieghinder Kennemerland
 

CDA: Geen huizen onder vliegroutes

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1552 
|
 Eindhovens Dagblad 
CDA: Geen huizen onder vliegroutes

VELDHOVEN - Een groot deel van de 2700 woningen in de nieuwe uitbreidingswijk Veldhoven-West kan eigenlijk niet worden gebouwd vanwege het vlieglawaai.

Dat stelt CDA-fractievoorzitter Wim de Jonge in een brief aan het Veldhovens college. Hij spreekt zijn grote zorg uit over de voorgenomen grootschalige nieuwbouw nabij Eindhoven Airport.

Woningbouw is wettelijk niet toegestaan in een omgeving die blootstaat aan ernstige lawaaioverlast. In vaktermen staat dat bekend als de 35 Ke-grens. Deze 35 KE-grens is onlangs definitief vastgesteld voor de omgeving van Eindhoven Airport. Een afgeleide van deze norm is de 20 Ke-grens. Dit houdt in dat tien procent van de bewoners rekening moet houden met ernstige geluidoverlast. Deze 20 Ke-grens omvat een groot deel van het gebied waar de 2700 woningen van Veldhoven-West de komende jaren moeten verrijzen.

CDA’er De Jonge wijst erop dat de gemeente Eindhoven ervoor heeft gekozen om in het nieuwbouwgebied Meerhoven, eveneens nabij het vliegveld, niet te bouwen binnen deze 20 Ke-zone. Hij vindt dat Veldhoven eigenlijk dit voorbeeld zou moeten volgen, zeker omdat het vlieglawaai van civiele en militaire vliegtuigen in de toekomst alleen maar zal toenemen. Volgens hem neemt het gehinderde gebied rond het vliegveld met vijftien procent per jaar toe.

Dat betekent wel dat een groot deel van de voorgenomen nieuwbouw op losse schroeven komt te staan. De Jonge noemt dat ‘vervelend’ voor de ontwikkeling van Veldhoven-West. Maar hij stelt tegelijkertijd dat dit gegeven ‘niet mag worden weggemoffeld’.

“Gelet op het ambitieuze milieuniveau dat in het Veldhovense masterplan wordt gesuggereerd en in de praktijk die in Meerhoven wordt gehanteerd, kan er binnen deze gebieden in Veldhoven-West eigenlijk niet worden gebouwd. Tenminste, niet todat er wezenlijke en beperkende aanvullende (wettelijke) beslissingen over het gebruik van het vliegveld of de uitvliegroutes worden genomen”, aldus De Jonge in zijn brief. Volgens hem moet Veldhoven ‘de realititeit onder ogen duven zien’. Hij wijst erop dat huizen voor vele jaren neergezet. “Wij bouwen voor vele jaren, gokken op de toekomst past ons niet.”


Reacties op dit bericht