CASTRICUM krijgt nieuwe Bewonersvertegenwoorder in CROS
|
| | Nieuwsblad voor Castricum
CASTRICUM - Voormalig raadslid Hans van Schoor is de nieuwe bewonersvertegenwoordiger in de Commissie Regional Overleg Schiphol (CROS). Hij volgt daarmee Paul Sins op die ermee wilde stoppen
Geplaatst door Prof dr O.L.M. Bijvoet uit Castricum
HET ONDERSCHEID TUSSEN WETTELIJKE BEWONERSVERTEGWOORDIGERS EN PLATFORMS
Castricummer Hans van Schoor wordt dus de nieuwe bewonersvertegenwoordiger door de gemeente Castricum afgevaardigd naar de CROS (Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol).
In de CROS ontmoeten elkaar de sector, verkeersleiding en vertegenwoordigers van bestuurders en omwonenden uit gemeenten waarvan grondgebied ligt in het buitengebied (en binnengebied). In die gebieden heersen beperkingen en kan CROS het gesprek tussen belanghebbenden faciliteren. Omwonenden van buiten het buitengebied zijn niet wettelijk in CROS vertegenwoordigd. Deze laatsten dienen ook niet met de sector te overleggen omdat deze omwonenden van beperkingen gevrijwaard dienen te blijven. Je kunt vrijheid niet verkopen. Zindelijk vliegen zal daar door LVNL gerealiseerd moeten worden onder verantwoordelijkheid van de algemene overheid die daar opdracht en middelen voor moet geven en toezicht regelen.
Hans van Schoor was tot afgelopen voorjaar gemeenteraadslid voor D66 in zijn gemeente. D66 verdween toen uit de Castricumse gemeenteraad. Van Schoor was overigens geen lijsttrekker; hij verkoos een lagere plek op de lijst van de Democraten.
Van Schoor is door het college van b en w van Castricum gekozen uit drie kandidaten, met wie sollicitatiegesprekken zijn gevoerd door wethouder Christel Portegies en een milieu-ambtenaar.
Het hangt af van de kwaliteit van de vertegenwoordigers hoe sterk het overleg in de CROS wordt. De problemen kent ieder. Laten wij hopen dat de heer van Schoor zich sterk maakt voor een goed overleg.
Recent zijn er binnen het platformoverleg discussies ontstaan met betrekking tot mogelijkheden voor directe afspraken tussen platformoverleg (de zogemaande 19 platforms die dat in werkelijkheid niet of ternauwernood zijn) en officiele instanties. Dit is een heilloze zaak omdat anders dan het geval is met aangestelde vertegenwoordigers als de heer van Schoor deze vertegenwoordigers geen enkel formeel geregeld mandaat hebben van omwonenden. Het is, ook op deze website, zichtbaar hoe slecht besturen van platforms met leden communiceren.
Indien platforms verder gaan dan geven van kritisch commentaar en doorprikken van ondemocratische of voor de buregr schadelijke situaties, dan bevinden zij zich op een hellend vlak. Het is beslist onwenselijk dat platforms direct of indirect macht uitoefenen of een sturende en dus anders dan faciliterende rol gaan spelen in regionale of andere besturen. Hun taak is het bevorderen van kennis en inzicht, niet het uitoefenen van macht, namens welke groep dan ook. Dat zou niet getuigen van democratisch bewustzijn.