Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Brits Heathrow krijgt toch een derde startbaan

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 755 
|
 NRC 
Brits Heathrow krijgt toch een derde startbaan

Londen, 15 jan. De Britse regering is na jaren van dubben akkoord gegaan met de aanleg van een derde start- en landingsbaan op de Londense luchthaven Heathrow. Er gaan wel strengere normen gelden voor de luchtverontreiniging. De regering zou het besluit later vandaag officieel bekendmaken, zo melden de media.

Heathrow, in reizigersaantallen gemeten het drukste vliegveld van Europa, krijgt tevens toestemming om een zesde terminal te bouwen en het vliegveld zal worden aangesloten op een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham. Met de uitbreidingsplannen is een bedrag gemoeid van negen miljard pond (10 miljard euro). De derde baan zal wat de regering betreft tussen 2015 en 2020 worden aangelegd.

Het gaat om een zeer omstreden besluit. Milieugroepen betogen dat het onverantwoord is Heathrow verder uit te breiden in een tijd dat de gevolgen van een klimaatsverandering zich doen gelden. Anderen, onder wie de Londense burgemeester Boris Johnson, betogen dat het beter is een geheel nieuw vliegveld aan te leggen in de monding van de Theems, omdat daar op termijn meer mogelijkheden voor uitbreiding liggen dan bij Heathrow.

Heathrow kampt al jaren met capaciteitsproblemen. Anders dan andere grote Europese vliegvelden beschikt het slechts over twee start- en landingsbanen. Schiphol heeft er bijvoorbeeld vijf lange en één korte. Het probleem is echter dat er weinig ruimte is voor een nieuwe baan. De vrees is bovendien dat nog meer mensen geluidsoverlast zullen ondervinden.

Zowel BAA, eigenaar van Heathrow, als het bedrijfsleven voert al jaren campagne voor uitbreiding. Volgens hen is een derde baan niet alleen nodig om de toekomst van Heathrow veilig te stellen, maar gaat er ook een belangrijke economische impuls van uit.

De Conservatieve Partij heeft al laten weten tegen de plannen te zijn. Als ze de volgende verkiezingen, die uiterlijk volgend jaar worden gehouden, wint, wil ze die terugdraaien. Burgemeester Johnson heeft al aangekondigd naar de rechter te zullen stappen. Ook binnen de Labourpartij leeft er verzet. Zo’n 50 Lagerhuisleden hebben verklaard tegen de aanleg van de derde baan te zijn, mede omdat daardoor de doelstellingen van het klimaatbeleid van de regering op losse schroeven komen te staan.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

" De vrees is bovendien dat nog meer mensen geluidsoverlast zullen ondervinden. "

Dat kennen de beleidsmakers (of ziekmakers zo je wilt) in dit landje absoluut niet.