Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Brede steun voor behoud vliegveld(omdat het vliegverkeer van en naar Schiphol dan lager over de

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 1790 
|
 PNL 
Brede steun voor behoud vliegveld(omdat het vliegverkeer van en naar Schiphol dan lager over de

HILVERSUM - Wanneer vliegveld Hilversum sluit, zal de geluidshinder juist toenemen, omdat het vliegverkeer van en naar Schiphol dan lager over de regio kan. Die vrees uiten heel veel lezers die reageerden op onze stelling van afgelopen week. Nog veel meer lezers zullen het buitengewoon betreuren als Hilversum een leuke en gratis attractie kwijtraakt.

Aanleiding voor de lezerspeiling waren de besprekingen over aanpassingen van het vliegveld, om daarmee de bouw van 500 huizen mogelijk te maken in de Loosdrechtse wijk Ter Sype. Sluiting van een van de banen en het verharden van een grasbaan zal er wel toe leiden, dat in Hilversum meer huishoudens last krijgen van vlieglawaai. Hilversum wil daarom vooralsnog niet meewerken. Natuurorganisaties en GroenLinks willen dat het vliegveld helemaal dichtgaat en terug wordt gegeven aan de natuur.

Een onzalige gedachte vinden heel veel lezers. De stelling ‘Sluiting vliegveld Hilversum lost veel problemen op’ leverde rond de 230 reacties op waarvan ruim tweederde zich uitspreekt tegen sluiting. In hun toelichting geven bijna zeventig mensen aan dat het vliegveld belangrijk voor hen is. Zij genieten van de start- en landingen van de kleine vliegtuigjes en de zweefkisten en van het parachutespringen.

Zoals J. van Tienhoven uit Nieuwegein: ,,Het is een ideale plek voor mensen met kinderen om er tussenuit te gaan. Het is een stukje cultuur dat bij Hilversum hoort.” Desiree ter Hoeven uit Den Haag mailde: ,,Wij beleven veel plezier aan het vliegveld. Dit is een van de weinige dagjes uit die geen geld kosten.” Ankevener Hans Schouten vindt dat we ‘trots’ moeten zijn op zo’n vliegveldje in de buurt. Omwonenden als G. Veldhuizen uit Loosdrecht en M. Vermeij uit Hilversum geven aan nooit last van het geluid te hebben.

Tal van lezers zijn de mening toegedaan dat sluiting het geluidsprobleem boven het Gooi juist verergert. Zij denken dat de Boeings lager gaan vliegen als die geen rekening meer hoeven te houden met de vliegtuigjes en parachutisten boven Hilversum.

,,Nu fungeert het vliegveld nog als een soort paraplu omdat het overige luchtverkeer er uit de buurt moet blijven. Als het gesloten is, kan Schiphol laag over Hilversum laten vliegen. Dat is veel erger dan die paar pruttelpotjes die van vliegveld Hilversum gebruik maken. Los van het verlies aan recreatiemogelijkheden voor gebruikers en kijkers op het vliegveld. En vertrouw niet op eventuele afspraken met Schiphol of de overheid”, waarschuwt bijvoorbeeld Hanny May uit Hilversum. Of de Boeings ook echt lager gaan vliegen als het vliegveld er niet meer is, is niet duidelijk te krijgen. Deskundigen spreken elkaar op dit punt namelijk tegen.

Voorstanders van sluiting van het vliegveld wijzen vooral op het einde van het vlieglawaai. Ook vinden deze lezers dat gezien de druk op de woningmarkt de bouw van huizen belangrijker is dan het openhouden van het vliegveld. ,,Geen vliegtuiglawaai meer. Rust in de natuurgebieden. Laten ze gaan vliegen in Lelystad”, schrijft Vincent Koch uit Hilversum. Bob uit Hilversum zet vraagtekens bij ,,zo’n lap grond voor een relatief kleine groep. En al de last. Altijd als je over de hei wandelt, hoor je het irritante geluid van stijgen en landen van een piloot in wording die doorstarts moet oefenen. Geef de helft terug aan de natuur en gebruik de andere helft voor woningbouw.”

Ed Brouwer
zaterdag 09 oktober 2004
Gooi en Eemlander

Uit PNL (!)

Vroeger deden ze bij het Platform Nederlandse Luchtvaart alsof geluidshinder niet bestond.
Het hemd is toch weer nader dan de rok


Reacties op dit bericht

Geplaatst door bert uit NULL

paraplu vliegveld