Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Boeings hoeven niet over Veluwe

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1256 
|
 De Stentor 
Boeings hoeven niet over Veluwe

HARDERWIJK - In de alternatieve vliegroute voor het oostelijke vliegverkeer vanaf Lelystad Airport, gaan vliegtuigen niet over de Veluwe, maar worden ze richting Eemmeer tussen Spakenburg en Nijkerk geleid. Tenminste, als het aan burgemeester Dick van Hemmen van Nunspeet en de Harderwijkse wethouder Pieter Teeninga (ruimtelijke ordening) gaat. Dit duo presenteerde gistermiddag de alternatieve route voor het vliegverkeer en ze willen dat die serieus wordt onderzocht in de Milieu Effect Rapportage. Deze zal waarschijnlijk in januari 2009 gepubliceerd worden en gaat vooraf aan de uitbreiding van het vliegveld.

Lelystad Airport, een onderdeel van de Schiphol Groep, heeft de ambitie uit te groeien tot een regionale luchthaven. Van Hemmen en Teeninga steunen de economische impuls en zien ook zeker wel voordelen voor de regio, maar willen voorkomen dat bewoners van Hierden en Nunspeet geluidsoverlast ondervinden van de uitbreiding.

“Er is een alternatieve route, zonder dat die ten koste gaat van andere kernen”, zo vatte Teeninga het onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) samen.

Van Hemmen: “Wat we vragen, heel simpel, is: Neem onze alternatieven mee.” In hun zienswijze dringen de colleges van Harderwijk en Nunspeet ook aan om het alternatief van de actiegroep Herrie boven Hierden op te nemen.

Daarnaast willen Harderwijk en Nunspeet gedegen onderzoek naar de effecten op de luchtkwaliteit, de volksgezondheid en op de verkeersstromen op de provinciale weg tussen de Leuvenemseweg in Harderwijk en de provincie Flevoland. Uiteindelijk is het de minister van V&W die over de vliegroutes beslist.

De startnotitie voor de milieu-effect-rapportage ligt tot en met 16 juli ter inzage.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Ze hoeven OOK NIET boven Uitgeest te vliegen!
Maar het gebeurd TOCH!


Geplaatst door Kees uit Den Haag

De Veluwe, "onze" oase van rust moet er dus ook aan geloven!

Geplaatst door Observer uit Nederland

De Wal gaat het schip keren......
Ja , Onze Veluwe, Een schande !
En dat allemaal voor een verliesgevende sector, met de winst voor enkele aandeelhouders en dik betaalde managers ?