Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Boeing zakte veel te snel

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 798 
|
 Telegraaf 
Boeing zakte veel te snel

door Arnold Burlage (Telegraaf)

Weergave radarregistratie

Schiphol -  De landing van de verongelukte Boeing 737-800 van Turkish Airlines is voor de crash met ongebruikelijke capriolen verlopen. Het toestel blijkt met veel te hoge snelheid te zijn gaan zakken, 1344 voet, 410 meter per minuut, in plaats van de voor het toestel voorgeschreven 700-800 voet, 213-244 meter per minuut. Dat valt af te leiden uit een nauwkeurige reconstructie op grond van de officiële radarregistraties van de luchtverkeersleiding, die in bezit zijn van deze krant.

Het landingsgedrag is een van de hoofdpunten van het onderzoek. In het eerste deel van het landingstraject, waarbij de vliegers de felle landingslichten langs de baan al in zicht moeten hebben gehad, is die veel te hoge verticale snelheid ook nauwelijks gecorrigeerd.

Toen dat 45 seconden voor de crash wel gebeurde, raakte het toestel beneden de landingssnelheid en werd met 576 voet - minder dan 200 meter - per minuut en een afgenomen snelheid van nog maar 83 knopen gevlogen op het moment dat het neerstortte. De overtreksnelheid, waarbij een toestel van dat type uit de lucht valt, ligt tussen de 85-100 knopen.

De Boeing 737-800 raakte al eerder in het laatste landingstraject beneden de voorgeschreven landingsnelheid van 135-145 knopen; die daalde de laatste twee minuten van 159 via 148, 145, 129, 117 en 85 knopen naar 83 knopen, waarna het toestel in de klei voor de Polderbaan klapte. De vraag bij het onderzoek is waarom de vliegers de ontstane situatie niet konden corrigeren. Was het onervarenheid van de copiloot die op deze route training kreeg met dit type toestel? Was het een onmogelijkheid door technische storing of wellicht brandstofgebrek? Of een combinatie van onbekende factoren?

Klik voor een vergroting

Eén ding staat vast. Uit de ooggetuigenverslagen dat het vliegtuig op het laatste moment met de staart gericht naar de grond vloog, valt af te leiden dat de vliegers tot slot vergeefs hebben gevochten voor hun leven met kansloze pogingen het toestel van de grond te ‘tillen’.


[Noot van vlieghinder.nl: Zie ook onze weergave van het vliegpad]


Reacties op dit bericht