Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Biokerosine grootschalig inzetten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 962 
|
 dichtbij.nl Haarlemmermeer 
Biokerosine grootschalig inzetten

Door: Esther van den Helder, dichtbijredacteur

SCHIPHOL - De luchtvaart moet veel vaker gebruikmaken van duurzame brandstoffen zoals biokerosine. KLM, Schiphol, staatssecretaris Wilma Mansveld en minister Henk Kamp spraken dinsdag met elkaar af hun best te doen om het kerosinegebruik van vliegtuigen steeds duurzamer te maken. Ze ondertekenden daarvoor een intentieverklaring.

De afgelopen jaren waren er op kleine schaal proeven op vluchten tussen Amsterdam en Parijs en Amsterdam en New York. Die vluchten werden uitgevoerd met frituurvet, gemengd met gewone brandstof in de kerosinetank. Omdat dat project goed is verlopen en het gebruik van biokerosine veilig is gebleken, kan het gebruik ervan worden uitgebreid.

Volgens Mansveld is er sprake van een doorbraak, die nodig is om de luchtvaart te verduurzamen. Dat is niet alleen van belang, omdat de uitstoot van CO2 met 80 procent kan worden teruggedrongen, maar ook omdat Nederland zo een nieuwe exportmarkt kan creëren. ,,Nederland kan zich ontwikkelen tot bioport van Europa’‘, aldus Mansveld.

Bron: ANP


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Afgezien van de vraag of de CO2-uitstoot met 80% kan worden teruggedrongen, stoten vliegtuigen ook andere broeikasgassen uit (NOx, waterdamp). De uitstoot van die broeikasgassen wordt niet door biobrandstof gereduceerd. We zijn er dus nog niet.

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Een doorbraak? Hoe dan ook CO-2 reductie bij de vliegerij komt al veeeel te laat.