Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bezwaar tegen gewijzigde uitvliegprocedure Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1038 
|
 Dichtbij.nl 
Bezwaar tegen gewijzigde uitvliegprocedure Schiphol

HALFWEG - De fractie van de VVD in Haarlemmerliede & Spaarnwoude heeft bezwaar aangetekend tegen de nieuwe uitvliegprocedure van Schiphol die sinds 15 april 2014 in gebruik is. Reden hiervoor is de klachten die bij de fractie zijn binnengekomen over de toename van de geluidsoverlast, met name uit Spaarndam.

Sinds 15 april 2014 is de geluidsoverlast in Spaarndam enorm toegenomen. Dat komt door het accelereren van opstijgende vliegtuigen op een veel lagere hoogte dan voorheen. Voorheen werd pas vanaf 3.000ft geaccelereerd, nu mag dat vanaf 800ft en de KLM bijvoorbeeld doet dit volgens haar procedure vanaf 1.500ft.

Door de invoering van de nieuwe norm zijn er twee uitklimprofielen tegelijk in gebruik op Schiphol, wat redelijk uniek is. Er is een éénzijdig gering kostenvoordeel voor de luchtvaarmaatschappijen en groot collectief en niet gecompenseerd nadeel voor de bewoners van Spaarndam door de invoering van de nieuwe norm.

Schiphol ligt in een dichtbevolkt gebied en daarom dient er overwegend aandacht voor beperking van geluidhinder zijn. Daarom zou eerder een voorkeur voor steile uitklimprofielen moeten bestaan. Toename van hinder voor (toch al ernstig gehinderde) omwonenden behoort in een zorgvuldige afweging veel zwaarder te tellen dan een zeer geringe brandstofbesparing.

De VVD in Haarlemmerliede & Spaarnwoude vindt het niet logisch dat dit wordt toegestaan en heeft derhalve een bezwaar ingediend. Gezien pas enkele dagen voor sluiten van de bezwaartermijn duidelijk werd dat er nog bezwaar kon worden ingediend, is het niet gelukt om deze door meerdere partijen ondertekend te laten indienen. De verwachting is wel dat ook andere partijen, dorpsraden en de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude zich bij het bezwaar van de VVD zullen aansluiten en gezamenlijk zullen optrekken om de geluidsoverlast in met name Spaarndam te verminderen.


Reacties op dit bericht