Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bewonersplatforms betichten Hans Alders van chantage

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1345 
|
 Haarlems Dagblad 
Bewonersplatforms betichten Hans Alders van chantage

CASTRICUM - ‘Onfrisse praktijken’, oftewel: gewoon chantage. Daarvan beticht de nieuwe overkoepelende Schiphol-bewonersvereniging BLRS oud-minister Hans Alders, de voorzitter van de Alderstafel.


Aan die tafel probeerden bewoners van plaatsen rondom Schiphol met de luchtvaartsector en de overheid afspraken te maken over de groei van Schiphol tot 2020.

Voorzitter Evert von der Meer en secretaris Jan Griese van de nieuw opgerichte BLRS - een afsplitsing van de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP) - vinden dat Alders en zijn assistent Vermegen tijdens de laatste weken van het overleg tussen luchtvaartsector, overheid en bewoners ‘onaanvaardbare druk’ op bewonersvertegenwoordigers hebben uitgeoefend om akkoord te gaan met het Aldersadvies.

Een advies waarin meer vliegtuigen worden toegelaten en waarin ook wordt voorgesteld om het huidige handhavingstelsel, dat bewoners moet beschermen tegen al te veel herrie, te vervangen door een systeem zonder ingebouwde zekerheden.

Dat plan is door Von der Meer namens VGP aan de Alderstafel afgewezen, maar is later door verschillende bewonersplatforms toch weer omarmd. Dat is echter niet vrijwillig gebeurd, zo deelt Griese mee in een briesende brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zei Alders: ,,Als u niet voor stemt, doet u niet meer mee, en staat u buiten.’’ Voor dat dreigement zou een aantal bewonersplatforms zijn gezwicht.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav Bijvoet uit Castricum

Iedere industrie heeft een handhavingsstelsel. Corus bijvoorbeeld. En Schiphol. Aan dat laatste sleutelde Alders. Breedgedragen. (Dat is breed bij belanghebbenden. Anderen blijven erbuiten.) Nu moet Alders misschien weer gaan sleutelen aan handhavingsstelsels voor andere luchthavens. Zoals Eindhoven. De autoriteit die vroeger over milieu-handhavingsstelsels ging is de commissie MER. Misschien is Alders een super-commissie MER? Niet onafhankelijk en deskundig, maar samengesteld uit vechtende belanghebbenden en zogenaamde ervaringsdeskundigen.
Laat Corus Alders eens inschakelen. Misschien kunen ze van al die regels afkomen? Een een-tweetje tussen Corus en Velsen onder leiding van Alders. Meepraten als je inschikkelijk blijft. Het is zo voor de bakker.

Castricum heeft volkomen gelijk. Zo hangt de bescherming van alle burgers volledig in de lucht.

zie:
http://www.vlieghinder.nl/reacties.php?id=4938_0_1_0_C