Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Bewoners fel tegen plannen SchipholToekomstvisie Schiphol ‘Plannen zijn absurd’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1060 
|
 depers.nl 
Bewoners fel tegen plannen SchipholToekomstvisie Schiphol ‘Plannen zijn absurd’

Door: Eric Smit (depers.nl)

‘De plannen van Schiphol voor de nieuwe noordwestterminal zijn rampzalig voor de omgeving.’ Dit zegt Paul Theunissen, voorzitter van de bewonersvereniging Badhoevedorp. Hij is verbijsterd over de toekomstvisie die Schiphol gisteren openbaar maakte. Daarin wordt ontvouwd hoe onder andere een parallelle zesde start- en landingsbaan en een nieuwe terminal nabij Badhoevedorp de groei van de nationale luchthaven in de toekomst verzekerd kan worden.

De luchthaven hoopt door de voorgestelde ingrepen in 2025 85 miljoen passagiers te kunnen verwerken.

Theunissen voorziet dat door de aanleg van een nieuw stationsgebouw Badhoevedorp Zuid in de verdrukking komt. ‘De aanleg van een nieuwe terminal zal een enorme toename van de verkeersstroom tot gevolg hebben, met zeer grote gevolgen voor de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast. Ik zou de plannen van Schiphol absurd willen noemen.’

De door Schiphol opgestelde toekomstvisie is het resultaat van een verzoek van het kabinet om opties aan te dragen die toekomstige capaciteitsknelpunten kunnen ondervangen. Schiphol schrijft in het rapport dat het graag met ‘alle betrokkenen’ wil overleggen hoe alle verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Theunissen meent dat hij en zijn achterban van duizend gezinnen die in de nabijheid van het door Schiphol te ontwikkelen gebied wonen, gekwalificeerd kunnen worden als betrokkenen. Van enig overleg tussen hen en Schiphol was echter tot op heden geen sprake. ‘Ik heb de berichten over de toekomstvisie van Schiphol uit de kranten moeten vernemen’, zegt Theunissen. ‘We zijn niet tegen Schiphol, maar wel op deze manier. We zullen verhaal moeten halen bij de gemeente Haarlemmermeer, die zou voor zijn burgers in moeten staan.’

De gemeente Haarlemmermeer kreeg de toekomstvisie van Schiphol twee weken geleden al gepresenteerd. Ook de gemeente is zeer kritisch over de inhoud van het rapport. Wethouder Michel Bezuyen acht de aanleg van een zesde baan ‘niet nodig’ voor de verdere groei van de luchthaven en hij vroeg zich hardop af of een ‘enorme investering’ in nog een landingsbaan wel zo verstandig is voor de BV Nederland.

Ook de voorgenomen bouw van een tweede stationsgebouw aan de rand van Badhoevedorp hoeft niet op bijval te rekenen. Wat de gemeente betreft staat dat onderwerp ‘nog lang niet op de agenda’.


Reacties op dit bericht