“Bewoners beter beschermd met advies Alders”
Uit: Parool - Meningen, dinsdag 24 augustus 2010
Het donderdag door Hans Alders uitgebrachte advies over een nieuw normen- en handhavingstelsel voor Schiphol werd in verschillende media niet juist weergegeven. Bewoners kunnen de indruk hebben gekregen dat na het eerdere advies groei opnieuw aan de orde was. Dat is niet het geval.
Het advies dat aan demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat werd overhandigd, betrof de spelregels voor een experiment met een nieuw normen- en handhavingstelsel. Uit de krantenberichten kunnen bewoners hebben begrepen dat het ging om het mogelijk maken van verdere groei. Dat was niet de strekking van het advies. Een advies over beperkte groei tot maximaal 510.000 vluchten tot en met 2020, waarvan 32.000 in de nacht, werd al in oktober 2008 uitgebracht en met een ruime meerderheid door de Tweede Kamer overgenomen. Aan deze eerdere afspraak verandert de aan de Alderstafel bereikte overeenkomst over het stelsel niets.
Ook is het niet zo dat Schiphol zonder een nieuw stelsel niet zou kunnen groeien. Binnen de grenswaarden van het bestaande stelsel kan Schiphol doorgroeien naar 460.000 tot 470.000 vluchten. Na salderen van grenswaarden, zoals de Kamer eerder toestond, kan Schiphol ook met het huidige stelsel doorgroeien naar 510.000 vluchten.
Het in 2008 aan de Alderstafel bereikte akkoord omvatte, naast beperking van de groei , onder andere afspraken over selectief gebruik van Schiphol, een reeks van hinderbeperkende maatregelen en de invoering van een ander normen- en handhavingstelsel.
Het stelsel, dat ten doel heeft te bewaken dat Schiphol binnen de wettelijke milieugrenzen blijft, wordt alleen vervangen als het nieuwe stelsel de bewoners een gelijkwaardige bescherming biedt. Onderzoek van de NLR heeft aangegeven dat het stelsel, dat met ingang van 1 november gedurende twee jaar wordt beproefd, de bewoners ten minste gelijkwaardig maar mogelijk beter beschermt dan het bestaande.
Het experiment moet aantonen dat dit ook in de praktijk het geval is. Deze toets wordt gedaan aan de hand van de wettelijke ‘gelijkwaardigheidscriteria’ en door de geluidsbelasting op handhavingpunten te vergelijken met die onder het huidige stelsel. Daarnaast onderzoekt Lex Michiels, hoogleraar bestuursrecht, de gelijkwaardigheid van de rechtsbescherming van burgers. Mocht het nieuwe stelsel geen gelijkwaardige bescherming aan bewoners bieden, dan wordt het niet ingevoerd en vervallen ook de andere gemaakte afspraken.
De invoering van glijvluchtlandingen overdag, waardoor de hinder zal verminderen voor veel bewoners in het buitengebied, is de veruit belangrijkste maatregel. In het akkoord van 2008 heeft de luchtvaartsector zich verplicht om ondanks de groei naar 510.000, het aantal gehinderden met vijf procent te verminderen.
De bewonersdelegatie wil met dit bericht mogelijke misverstanden over het door de Alderstafel uitgebrachte advies, uit de weg ruimen.
Eef Havenkort,
bewonersdelegatie Alderstafel
Geplaatst door cns uit deltametropool
Nu maar afwachten of en wat de platforms uit het buitengebied (niet deelnemers Alderstafel) in het werk gaan stellen om deze onsmakelijke propagandapraktijken aan de kaak te stellen?