Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Beveiliging van Schiphol aangescherpt

 |
 Geplaatst door: Rob 
 |
 Bekeken: 884 
|
 NRC 
Beveiliging van Schiphol aangescherpt

Controle op medewerkers

Beveiliging van Schiphol aangescherpt


Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 2 JULI. Minister Donner (Justitie) gaat een groot aantal veiligheidsmaatregelen invoeren op Schiphol. De maatregelen worden genomen naar aanleiding van onder meer de diamantroof enkele maanden geleden.

De ministerraad is gisteren akkoord gegaan met de voorstellen van Donner en zijn collega’s Kamp (Defensie) en Remkes (Binnenlandse Zaken).

Voortaan zullen de meest risicovolle geld- en waardetransporten uitsluitend met pantservoertuigen worden uitgevoerd. Inspecties voor beveiliging van de burgerluchtvaart worden geïntensiveerd. Er zullen onaangekondigde controles op ‘uitgaande’ medewerkers worden uitgevoerd en alle mogelijke doorgangen naar het beveiligde gebied van de luchthaven worden nog eens zorgvuldig onderzocht. Aan het eind van dit jaar moeten alle Schipholpassen zijn voorzien van biometrische kenmerken, waardoor oneigenlijk gebruik niet langer mogelijk is.

De maatregelen zijn gebaseerd op het rapport van de commissie-Oord. Die werd ingesteld naar aanleiding van de opzienbarende diamantroof op Schiphol, de mensensmokkel door gebruik van veiligheidspassen, diefstallen en drugssmokkel.

De commissie-Oord vindt dat Schiphol wat de beveiliging betreft niet achterloopt bij andere Europese vliegvelden. Voorzitter Oord van de commissie zal het aanvullende beveiligingsproject zelf leiden.

Na afloop van de ministerraad zei Donner dat passagiers weinig zullen merken van de extra maatregelen. ,,Die gaan over mensen die op Schiphol werken, we gaan hen meer en frequenter controleren en screenen.’‘

De minister ontkent dat de beveiliging op Schipol lek is. Wel bleek het voor criminelen te gemakkelijk om met de buit van de luchthaven te vluchten. Schiphol is door de maatregelen van eerder dit jaar al wel duidelijk veiliger dan een jaar geleden, aldus de minister.

Vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek door de commissie trof Donner al maatregelen om de criminaliteit tegen te gaan. Zo was er al meer fysieke controle van medewerkers en voertuigen en meer surveillance bij het platform en de bagagekelder. Via die kelder werden jarenlang cocaïne en mensen gesmokkeld.

Op Schiphol werken 57.000 medewerkers en zijn meer dan vijfhonderd bedrijven gevestigd. Dagelijks komen er ongeveer 200.000 passagiers en bezoekers op de luchthaven.. ,,Verhoudingsgewijs is het een veilige omgeving’‘, aldus de commissie Oord.


Reacties op dit bericht