Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Beursblik: Air France-KLM wederom in het rood

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 809 
|
 managers online.nl 
Beursblik: Air France-KLM wederom in het rood

6 maart 2012 - Air France-KLM maakt donderdag wederom een verlies bekend. Als een verrassing komt dit niet nadat de luchtvaartmaatschappij zelf al aangaf verlieslatend te zullen zijn in de laatste drie maanden van 2011. Wederom zijn het volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen brandstof- en personeelskosten die zwaar drukken. Samen zijn deze posten goed voor bijna 90 procent van de operationele kosten van de luchtvaartmaatschappij.

Resultaten
Voor het laatste kwartaal van 2011 wordt een omzet van 6.077 miljoen euro verwacht. Dit blijkt uit een consensus opgesteld door de luchtvaartmaatschappij waaraan 17 analisten meewerkten. Het operationeel resultaat bedraagt 148 miljoen euro negatief. Onder de streep rest een nettoverlies van 175 miljoen euro. Niet alle analisten mikken op rode cijfers, maar een analist houdt zelfs rekening met een verlies van ruim een half miljard euro. Volgens Jos Versteeg heeft Air France-KLM laten weten dat het verlies niet verder oploopt dan 252 miljoen euro, maar de analist twijfelt of de luchtvaartonderneming hierin slaagt.

Bezuinigingen
In totaal wil de luchtvaartmaatschappij in de komende drie jaar haar schuld met 2 miljard euro terugbrengen. Het management van Air France-KLM spreekt van “ambitieuze, maar realistische” doelen. Per direct zijn bezuinigingen ter waarde van 1 miljard euro ingezet en na de Franse presidentsverkiezing volgt het tweede deel. “Sarkozy kan een ontslagronde bij de nationale trots politieke niet lijden”, legt Versteeg de situatie uit. Onder meer de investeringsplannen van Air France-KLM gaan op de schop en ook het personeel moet offers brengen. Vooral de passagierstak zal op korte termijn de gevolgen van de maatregelen ondervinden. Kortstondig de investeringen verlagen is geen probleem betoogt Versteeg, maar als dit te lang duurt mist Air France de slag om zuinige vliegtuigen en drukken de hoge brandstofkosten nog zwaarder.

Doelstellingen
Binnen een periode van drie jaar zal de capaciteit van de luchtvaartmaatschappij met slechts licht meer dan 5 procent op cumulatieve basis groeien. Waar Air France-KLM over de periode 2009-2011 nog 6 miljard euro investeerde, komen de investeringen voor de komende drie jaar onder de 5 miljard euro uit.

Balans
De schuldpositie van Air France-KLM moet ultimo 2014 zijn teruggebracht tot 4,5 miljard euro. Dit is een verlaging van de schuld met 2 miljard euro. Dit bedrag wil Air France-KLM realiseren door een combinatie van “directe actie en een transformatie plan”. Recent werd een belang in Amadeus verkocht en dat leverde 467 miljoen euro op. Verder heeft Air France begin 2011 nieuwe kredietfaciliteiten afgesloten met een zogenoemde glijdende schaal, aldus Versteeg. Dit laatste betekent dat bij het breken van de convenanten “geen trekker wordt overgehaald, maar dat er wat meer rente moet worden betaald.” Om het boekjaar gelijk te trekken met het kalenderjaar rapporteert Air France-KLM eenmalig over een periode van 9 maanden, van april tot en met december. Woensdag volgen nog de maandelijkse vervoerscijfers.

Bron: ABM Financial News


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Hier te Amstelveen werd in 2011 echter met 30 % meer gevlogen.(B.baan , en 60 % meer dan de geprognoticeerde cijfers.) Over 1e kwartaal 2012 weer 21 % meer dan in 2011...... Dus....

Geplaatst door joop uit haarlem

KLM-AF kunnen niet op tegen die Arabieren de kerosine is daar veel goedkoper.

Geplaatst door AN uit Amsterdam

Jan, Joop, het probleem is niet KLM, maar Air France binnen de combinatie.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Ja @AN ,Dat wist/weet ik.