Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Belgische vliegtaks doet Schiphol weinig

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 840 
|
 nieuws.nl 
Belgische vliegtaks doet Schiphol weinig

(Novum) - Nationale luchthaven Schiphol reageert lauw op het Belgische voornemen om ook een vliegtaks in te voeren. “Wij blijven tegen het principe van de heffing op vliegtickets”, reageert een woordvoerder dinsdag. “Maar als het ertoe leidt dat er weer meer passagiers naar Schiphol komen, is dat meegenomen.”

De Belgische regering maakte dinsdag bij de presentatie van de begroting voor 2009 bekend ook een vliegtaks te willen invoeren. Met de belasting op vliegtickets zou 132 miljoen euro moeten worden opgehaald, melden diverse Belgische media.

De vliegtaks bedraagt in Nederland 11 euro voor bestemmingen binnen Europa en 45 euro voor daarbuiten. De invoering van belastingmaatregel leidde tot een toename van het aantal passagiers dat gebruikmaakt van een vliegveld vlak over de Duitse of Belgische grens. Het Belgische voornemen zou dus gunstig kunnen uitwerken voor Schiphol.

De nationale luchthaven, maar ook de KLM, touroperators en brancheorganisaties hebben zich altijd verzet tegen de invoering van de vliegtaks per 1 juli, tot aan de rechter toe. Het zou leiden tot oneerlijke concurrentie met vliegvelden in het buitenland en een verlies van passagiers.

De rechter stelde de staat echter in het gelijk. De vliegtaks levert het kabinet naar verwachting 350 miljoen euro op.


Reacties op dit bericht