Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Belgische luchtvaart verzet zich tegen ‘onbezonnen’ vliegbelasting

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 989 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Belgische luchtvaart verzet zich tegen ‘onbezonnen’ vliegbelasting

BRUSSEL - De Belgische luchtvaart verzet zich tegen de vliegbelasting die de regering wil invoeren om een begrotingstekort van 132 miljoen euro te dichten. Volgens de Belgian Air Transport Association (BATA) is het plan onbezonnen en dreigt desastreuze gevolgen te hebben voor de “nog zwakke” Belgische luchtvaartindustrie. Die is pas net weer opgekrabbeld na de faillissementen van Sabena, Sobelair en Citybird eerder dit decennium.

“Dat de luchtvaartmaatschappijen hierin geslaagd zijn hebben ze enkel en alleen aan zichzelf te danken en aan hun voortdurende inspanningen om de kosten te drukken en het vliegproduct prijsattractief te maken”, meldt BATA in een verklaring. De luchtvaartsector wordt nu geplaagd door het verslechterde economisch klimaat. “Elke nieuwe nefaste maatregel voor de sector heeft in die context verstrekkende gevolgen.”

BATA wijst erop dat vanaf 2012 het Europese compensatieschema ETS (Emmissions Trading Scheme) voor de luchtvaart van toepassing is, en de kosten voor de luchtvaart zullen stijgen.

De luchthaven Charleroi Brussel Zuid noemt de vliegtaks “slecht nieuws voor de Belgische consument”. “Door deze belasting zullen minder passagiers gaan vliegen en zullen er ook minder toeristen naar België komen die geld uitgeven en daarmee de locale- en nationale economie stimuleren”, meldt de luchthaven, die het vooral moet hebben van low cost carriers als Ryanair en Wizz Air.

De luchthaven wijst op de gevolgen van de belasting op vliegtickets die eerder dit jaar in Nederland is ingevoerd, waar luchtvaartmaatschappijen hun uitbreidingsplannen in de ijskast hebben gezet.

“Een invoering van de vliegbelasting in België zal er ook voor zorgen dat de uitbreidingsplannen van Ryanair, Wizz Air en Jetairfly op de luchthaven van Brussel Zuid Charleroi in gevaar komen. met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid.” Volgens Charleroi zullen de Duitse luchthavens van Weeze, Keulen en Düsseldorf de Belgische regering dankbaar zijn.

Onfair
Hoe de Belgische vliegtax eruit gaat zien is nog niet helemaal zeker. Volgens Thomas Cook Belgium gaat het naar verluidt om tien euro per passagier op Europese bestemmingen en veertig euro voor business class en langeafstandsvluchten. De reisorganisatie noemt het “onfair” om het vakantiebudget van de Belgische consument nog eens extra te affecteren.

In België lijkt zich nu hetzelfde scenario te voltrekken als vorig jaar in Nederland gebeurde. Hevig verzet van de reis- en luchtvaartsector tegen invoering van de vliegtaks leverde uiteindelijk nauwelijks resultaat op. Sinds de invoering van de taks kiezen meer Nederlandse reizigers ervoor om vanaf Belgische of Duitse luchthavens te vertrekken.

In Nederland bedraagt de vliegtaks 11,25 euro op Europese vluchten en 45 euro op lange afstanden. Transferreizigers hoeven de taks niet te betalen en ook de luchtvrachtsector wordt ontzien.


Reacties op dit bericht