Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Belgen richten eerste drone vliegveld op

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1544 
|
 boeren business.nl 
Belgen richten eerste drone vliegveld op

Als het aan de Vlaamse gemeente Sint-Truiden ligt krijgt hun plaats het eerste drone vliegveld van België en misschien wel in Europa. Op het terrein moet verder een innovatiecentrum komen voor de fruitteelt. Het plaatsje moet dan de fruit- en dronevalley van Vlaanderen worden.

In het plaatsje ligt een voormalig militaire luchthaven van vijftien hectare. Het is de bedoeling dat bedrijven zich hier vestigen om innovaties binnen de fruitteelt te ontwikkelen. Een van die innovaties is het gebruik van drones in boomgaarden. De onbemande helikopters en vliegen kunnen onder andere worden gebruikt om ziektes op te sporen en te bestrijden.

Burgemeester Veerle Heeren, van Sint-Truiden, wil een drone-industrie oprichten voor de agrarische sector. Dat zei ze op de Vlaamse Radio 2. ‘De Europese unie maakt momenteel miljoenen euro’s vrij voor bedrijven die drones ontwikkelen en bouwen.’ De gemeente werkt samen met de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, Proefcentrum Fruitteelt en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij.

Proefcentrum Fruitteelt is al bezig met de toepassing van drones voor het opsporen van bacterievuur. Dat doen ze via lichtsensoren. Naast inspectie willen ze ook bemesting en bacterievuur op peren in kaart brengen. Misschien dat een drone in de toekomst kan worden ingezet om de boomgaard te bespuiten.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Hebben we nog niet in NL. Zou er ook nog wel bij kunnen, of is alles al vol?