Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Baksteen: Veiligheid luchtvaart onder druk door crisis

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 954 
|
 refdag.nl 
Baksteen: Veiligheid luchtvaart onder druk door crisis

De veiligheid in de luchtvaart staat onder druk door de economische crisis. Overheden bezuinigen op de luchtvaartinspectie, terwijl maatschappijen onder druk staan om concessies te doen aan de veiligheid om boetes bij vertraging te voorkomen.

Dat stelt Benno Baksteen, voorzitter van de Dutch Expert Group Aviation Safety (Degas), naar aanleiding van de vermissing van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Het toestel met 239 inzittenden aan boord wordt al meer dan een week vermist. De verdwijning van de Boeing is een van de grootste mysteries in de geschiedenis van de luchtvaart.
De luchtvaartdeskundige hekelt het overheidsbeleid in de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen krijgen dankzij Europese regel­geving boetes bij vertraging. „Het risico is dat een piloot met een klein mankement toch gaat vliegen, uit vrees voor hoge boetes.” Gezagvoerders moeten niet worden betrokken bij financiële afwegingen, vindt Baksteen. ,,Zij moeten puur op veiligheid kunnen beslissen.”

Een andere zorgelijke ontwikkeling ziet Baksteen in de verzelfstandiging van piloten. Bij prijsvechter Ryanair vliegt zo’n driekwart van de gezagvoerders als zelfstandige, waardoor ze kwetsbaar zijn voor strafmaatregelen. „Een gezagvoerder moet echter altijd in alle vrijheid kunnen zeggen: De omstandigheden zijn niet optimaal, ik vlieg niet. Ook al kost dat een maatschappij 2 ton.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Baksteen zou een punt kunnen hebben. Echter de laatste 3 jaar werd glashelder: St. SWAB sprak met de Inspectie IenM en men liet weten: "Wij kunnen niet alles nachecken,hoe men vliegt in dit VVA stelsel, Onvoldoende mankracht. We voeren nu en dan een Audit uit. Alweer een van de vele zgn WEEFFOUTEN (Eufemisme)in dit VVA , ofwel: VOGELVRIJ VOOR ALTIJD. De VVD, Lees Min.Schultz van Haegen, die ministerie VROM opdoekte, en inlijfde bij VenW . Nu Ien M