Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Baanverlichting vliegveld Teuge maakt 1500 vluchten in avond mogelijk

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1027 
|
 destantor.nl 
Baanverlichting vliegveld Teuge maakt 1500 vluchten in avond mogelijk

TEUGE - De komst van baanverlichting bij vliegveld Teuge maakt in de toekomst maximaal 1500 vliegbewegingen in de avonduren mogelijk.

Actie tegen baanverlichting Teuge
Dat bleek donderdagavond op een informatieavond voor omwonenden in een restaurant op het vliegveld. Vliegvelddirecteur Meiltje de Groot praatte daar belangstellenden bij over allerlei ontwikkelingen die er spelen.

Het vliegveld wil volgend jaar baanverlichting realiseren om aantrekkelijker te worden voor zakelijk vliegverkeer. Nu is het nog niet mogelijk om in het donker te landen of te vertrekken vanaf Teuge. Met baanverlichting kan straks tot uiterlijk 23.00 uur worden gevlogen. Volgens De Groot kunnen daardoor de komende jaren maximaal 250 vliegbewegingen - een start of landing - per jaar plaatsvinden. Uit het relaas van De Groot bleek dat het aantal in de toekomst zou kunnen groeien, al noemde zij geen concrete jaartallen. ,,Maar het zullen er nooit meer dan 1500 per jaar worden.’‘

Een deel van de circa zeventig aanwezigen liet zijn afkeuring horen toen De Groot dat zei. Er wordt gevreesd voor geluidsoverlast. Een aanwezige wilde weten of de baanverlichting ook te zien is voor omwonenden. De Groot zei dat dat is onderzocht voor huizen die dichtbij staan. De baanverlichting schijnt volgens haar ‘feitelijk alleen omhoog’. Uit het onderzoek blijkt volgens De Groot dat het effect voor huizen in de omgeving ‘bijna nul’ is. ,,Het is minder erg dan een koplamp die naar een huis schijnt.’’ De led-baanverlichting gaat alleen aan als er een vliegtuig binnenkomt of vertrekt. De Groot zei dat de verlichting een kwartier voordat een vliegtuig aankomt aan gaat.


Reacties op dit bericht