Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Atsma werkt aan vogelarm Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 742 
|
 Nieuws.nl 
Atsma werkt aan vogelarm Schiphol

Staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) wil dat het aantal vogels rond Schiphol wordt teruggedrongen, en dan met name ganzen. Dat is nodig voor de veiligheid van de luchtvaart.


Het aantal botsingen met vliegtuigen is de afgelopen twee jaar namelijk met 43 procent toegenomen. In 2008 werden 160 aanvaringen genoteerd, daarna is dat aantal opgelopen tot 280 botsingen. Meestal kan een vliegtuig doorvliegen na een botsing, maar bij grotere vogels of bij grote zwermen kan een motor uitvallen en moet het vliegtuig terugkeren.

Dat was vorig jaar nog het geval met een toestel van Royal Air Maroc dat in aanvaring kwam met ganzen. Het vliegtuig vloog daarna korte tijd op zeer lage hoogte op één motor over Haarlem.

Atsma wil dat een groter gebied rond de luchthaven onaantrekkelijker wordt gemaakt als broed- en rustplaats voor vogels en als vindplaats voor voedsel. Nu is het binnen zes kilometer verboden om activiteiten te ontplooien die vogels kunnen aantrekken; de bewindsman wil dat oprekken naar tien of dertien kilometer.

Dan gaat het om een verbod op het aanleggen van bijvoorbeeld viskwekerijen of een vuilstort. Ook moeten graanakkers na de oogst versneld worden omgeploegd. Atsma is hierover met alle betrokken partijen in gesprek.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit haarlem

Ik heb eigenlijk liever dat het aantal ijzeren vogels wordt teruggedrongen.

Geplaatst door Jaap de Groot uit Bussum

Joop, je bent niet de enige die dat zou willen!

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Bij welke aantallen heet dit soort politiek 'genocide'?