Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

ArkeFly vreest gedwongen verhuizing naar Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 880 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
ArkeFly vreest gedwongen verhuizing naar Lelystad Airport

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij ArkeFly vreest een deel van de activiteiten gedwongen van Schiphol naar Lelystad Airport te moeten verplaatsen. Dat meldt directeur Steven van der Heijden van de luchtvaartmaatschappij in het Haarlems Dagblad. Hans Alders stelt in recent gepubliceerd werkprogramma voor om Lelystad Airport als ‘twin-airport’ van Schiphol te ontwikkelen.

De ontwikkeling van Schiphol en Lelystad als twinairport moet volgens Alders plaatsvinden op het moment dat de vraagontwikkeling op Schiphol de negentig procent van het plafond van 510.000 vliegtuigbewegingen bereikt. Er moeten wel ‘stimuleringsmaatregelen’ worden genomen om te komen tot ‘een gewenste verdeling van verkeer over de luchthavens’, zo staat te lezen in het Werkprogramma Uitvoering Aldersadvies Lelystad.

Steven van der Heijden ziet niets in de ontwikkeling van Lelystad Airport als ‘zevende baan’ van Schiphol. “Met die truc willen ze ons binnen enkele jaren dwingen toch naar Lelystad te verhuizen”, zegt hij in het Haarlems Dagblad. “Dan wordt gewoon bepaald dat wij daar moeten landen, alleen is er geen taxibaan naar de terminal van Schiphol.”

Van der Heijden hekelt de slechte bereikbaarheid per openbaar vervoer, het ontbreken van opstelplaatsen voor toestellen, de nachtelijke sluiting en de te korte startbaan, ook na de baanverlenging. Het vliegveld zal alleen geschikt zijn voor vluchten met Boeing 737’s binnen Europa. De widebodyvloot van ArkeFly (nu nog Boeing 767’s, vanaf 2014 ook 787’s) moet op Schiphol blijven.

Unieke bestemmingen
“We worden op enorme kosten gejaagd wanneer een deel van de vliegtuigen op Schiphol staat en de rest op Lelystad”, zegt hij. “We mogen dan een vakantievervoerder zijn, we hebben wel vijftien unieke bestemmingen. Daarmee dragen we toch bij aan het netwerk dat zo belangrijk is voor Schiphol.”

Om de toekomstige groei van het vliegverkeer in Nederland op te vangen, zijn Lelystad Airport en Eindhoven Airport enkele jaren geleden in het Aldersadvies aangewezen als luchthavens waarop naast Schiphol een deel van de groei zal plaatsvinden. Daarbij zou het vooral moeten gaan om vakantievluchten, terwijl op Schiphol vooral plaats is voor bestemmingen die bijdragen aan het netwerk. Tot nu toe zijn echter weinig maatschappijen te porren voor een overstap naar Lelystad.

Van onze redactie


Reacties op dit bericht