Platform Vlieghinder Kennemerland
 

ArkeFly: gang naar Lelystad Airport nog onbespreekbaar

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 977 
|
 omroep flevoland.nl 
ArkeFly: gang naar Lelystad Airport nog onbespreekbaar

Zoals de plannen voor Lelystad Airport er nu liggen is een verhuizing naar het vliegveld onbespreekbaar voor ArkeFly. Dat zegt Casper Maasdam, directeur External Affairs van ArkeFly.
Hij heeft zich de afgelopen weken geërgerd aan uitspraken van wethouder Jop Fackeldey van Lelystad die dit standpunt afdeed als ‘onderhandelingsspel’. Volgens Maasdam worden de problemen van de vliegmaatschappijen met Lelystad Airport met die kwalificatie tekort gedaan.

Kerosine per tankauto
Uit onderzoek van ArkeFly blijkt dat een verhuizing niet aantrekkelijk is voor het bedrijf. Zo kan de maatschappij door de lengte van de landingsbaan die Lelystad krijgt alleen haar kleine toestellen gebruiken. Ook verwacht het bedrijf dat de brandstof in Lelystad duurder zal zijn, omdat die per tankauto moet worden aangevoerd. Schiphol heeft een directe pijpleiding met het havengebied van Rotterdam. Ook kunnen vliegtuigen minder worden ingezet, doordat er in Lelystad niet ‘s nachts mag worden gevlogen, en ook dat kost geld.

Thuisbasis Schiphol
ArkeFly heeft nu haar thuisbasis op Schiphol en maakt gebruik van de regionale luchthavens Eelde, Rotterdam en Eindhoven. Schiphol aanhouden als thuisbasis, maar wel gaan vliegen vanaf Lelystad is ook geen rendabele optie, omdat het te dicht bij Schiphol ligt en dus hetzelfde publiek bedient.
Een toezegging dat de tarieven, zoals bijvoorbeeld de landingsgelden en parkeertarieven van vliegtuigen, op Lelystad Airport goedkoper zullen zijn, is volgens ArkeFly maar een klein voordeel. “De tarieven zijn maar een klein gedeelte van de totale kosten”, aldus Maasdam.

Dinsdag wordt het ondernemingsplan voor Lelystad Airport openbaar. De Schiphol Group, de eigenaar van Lelystad Airport, liet vorige week al weten te geloven in de levensvatbaarheid van het vliegveld. Maasdam is niet bang dat de luchtvaartmaatschappij gedwongen zal worden naar Lelystad te verhuizen. “In onze ogen is dat juridisch niet afdwingbaar”, zegt de Arke-directeur.


Reacties op dit bericht