Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Arke wil op algen vliegen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 996 
|
 nhd.nl 
Arke wil op algen vliegen

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij Arke wil op algen gaan vliegen. De maatschappij heeft de Universiteit van Wageningen de opdracht gegeven om op grote schaal biobrandstof uit microalgen te halen.

Al jaren zijn luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigfabrikanten in de hele wereld aan het experimenteren met biobrandstof. Dat is nodig omdat op de lange termijn kerosine niet meer voor handen is en vooral om de uitstoot van CO2 te verminderen. Palmolie, kokosnootolie en camelina zijn al eens gebruikt en KLM mengt momenteel kerosine bij met afgewerkte frituurvet. Nadeel is echter dat planten de voedselproductie kunnen verdringen en dat de kosten nog vijf keer zo hoog zijn als gewone kerosine.

Algen zijn al langer in beeld en KLM ziet dat ook als de oplossing voor de lange termijn. Alleen is de techniek nog niet zover, net als de grootschalige kweek van algen. Arke wil die optie nu alsnog snel mogelijk maken en zet daarom de Universiteit van Wageningen aan het werk. Per hectare leveren microalgen een grote hoeveelheid olie, koolhydraten en eiwitten op. Algenteelt is mogelijk door gebruik te maken van afvalstromen zoals CO uit rookgas. Bovendien kunnen algen worden gekweekt op locaties die ongeschikt zijn voor landbouw en in zeewater zodat er geen concurrentie is met voedselproductie.

Doel van Arke is om, wanneer deze biokerosine uit algen inderdaad een geschikt alternatief is, het op grote schaal te produceren en in te zetten als vliegtuigbrandstof. Dat gecombineerd met een nieuwe vloot van 737 en 787-toestellen en betere manieren van vliegen, moet Arke extra zuinig maken. Met algen is het zelfs mogelijk de CO2 uitstoot helemaal tot nul terug te brengen.


Reacties op dit bericht