Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Amsterdam wil Schiphol kopen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 897 
|
 Parool 
Amsterdam wil Schiphol kopen

AMSTERDAM - Amsterdam wil de aandelen Schiphol van het rijk kopen. Daarmee krijgt de stad een meerderheidsbelang van 51 procent en is de beursgang van de baan.

Dit zegt wethouder Lodewijk Asscher van Financiën. Hij ontvouwde dit plan vanmiddag tijdens een besloten zitting in de Eerste Kamer. Hij hoopt dat de senatoren niet instemmen met het kabinetsvoornemen Schiphol te privatiseren.

De hoofdstad is bereid 200 miljoen euro te betalen voor de 29 procent van de aandelen Schiphol die het rijk bezit. Om dit te betalen wil Amsterdam een ‘superdividend’ gebruiken, een eenmalige winstdeling van eveneens 200 miljoen, die Schiphol aan de aandeelhouders moet uitkeren.

Asscher stelt minister Gerrit Zalm van Financiën voor dat het rijk en Amsterdam samen het idee in een ‘haalbaarheidsonderzoek’ uitwerken.

‘‘Wij willen op deze manier de toekomst van Schiphol veiligstellen,’’ aldus de PvdA’er. ‘‘Verkoop van de luchthaven aan derden kan een gevaar zijn voor de groei van Amsterdam, de regio en het land. De luchthaven is geen gewoon bedrijf.’‘

‘‘Ik sprak laatst de topman van Cisco. Die zei dat de vele lijndiensten cruciaal voor hem en zijn bedrijf waren. ‘Ik moet elke dag overal naartoe kunnen vliegen’. Hetzelfde geldt voor andere grote bedrijven.’‘


Reacties op dit bericht