Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Amsterdam stemt tegen privatisering Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 777 
|
 Haarlems Dagblad 
Amsterdam stemt tegen privatisering Schiphol

SCHIPHOL -  Amsterdam heeft de privatisering van Schiphol zaterdag met een veto geblokkeerd. Zoals verwacht ging de hoofdstad tijdens een vergadering van aandeelhouders niet akkoord met de noodzakelijke statutenwijziging om verkoop van aandelen Schiphol mogelijk te maken.


Met de blokkade van Amsterdam, tijdens de besloten aandeelhoudersvergadering die zaterdagochtend op Schiphol werd gehouden, is de strijd tussen de hoofdstad en minister Gerrit Zalm van Financiën een nieuwe fase ingegaan. Zalm had de vergadering uitgeschreven, omdat hij vaart wilde maken met de verkoop van een belang van 49 procent in de luchthaven.

Amsterdam, met een belang van 21,8 procent, is tegen privatisering, omdat de stad vreest dat Schiphol daardoor zijn hubfunctie verliest. Zalm heeft al gezegd de tegenstem van Amsterdam via een Koninklijk Besluit te zullen vernietigen. De hoofdstad heeft daarop geantwoord dat een gang naar de rechter dan voor de hand ligt.

Raad van State

,,Schiphol is veel te kostbaar om op dit moment naar de beurs te brengen. Dat betekent dat we gebruik hebben gemaakt van ons vetorecht. De beursgang is nu voorlopig van de baan’‘, zei wethouder Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor het luchthavenbeleid, na afloop van de aandeelhoudersvergadering.

Zalm zei zaterdag in een reactie inderdaad vast te houden aan zijn beslissing om het besluit van de aandeelhoudersvergadering ter vernietiging voor te dragen aan de Kroon. Daarover dient hij nog te overleggen met de gemeente Amsterdam, maar Zalm vermoedt dat dit ,,beknopt’’ zal zijn. Daarna volgt danhoogstwaarschijnlijk nog een procedure bij de Raad van State.

Zalm zegt naar dit zware middel te grijpen, omdat het niet gaat om ,,een verschil van mening tussen twee aandeelhouders’‘. De Tweede en de Eerste Kamer hebben al ingestemd met de mogelijkheid om een gedeelte van de aandelen te verkopen, aldus de VVD-bewindsman.


Reacties op dit bericht