Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Amsterdam houdt aandelen Schiphol

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 989 
|
 Telegraaf 
Amsterdam houdt aandelen Schiphol

PvdA blokkeert privatisering

Van een onzer verslaggevers

 
AMSTERDAM, dinsdag
    De verkoop van de Amsterdamse aandelen in Schiphol is ook voor de komende vier jaar van de baan, zelfs nadat VVD-minister Gerrit Zalm van Financiën onlangs aanbood dat de stad als eerste zijn aandelen mag verkopen. De PvdA zal niet meewerken aan privatisering van de nationale luchthaven, zo stellen de PvdA-gemeenteraadsleden Thijs Reuten en Herman Marres en Tweede-Kamerlid Adri Duivestijn.

      Nu de partij in Amsterdam met een straatlengte afstand opnieuw de grootste is geworden en een coalitie lijkt te gaan vormen met daarin in ieder geval nog één linkse partij, lijkt de verkoop van Schiphol voor Zalm onbereikbaar.
    Volgens Reuten weigert Zalm hardnekkig ’de echte discussie over de toekomst van Schiphol te voeren’ en probeert hij met ’liberale dogma’s’ Amsterdam tot verkoop te verleiden. Amsterdam heeft een pakket ’gouden aandelen’, die de stad een doorslaggevende stem geven.

          PvdA-coryfee Eberhard van der Laan heeft gisteren verslag uitgebracht aan de nieuwe PvdA-fractie over de gesprekken die hij dit weekeinde hield met coalitiekandidaten VVD, GroenLinks en SP. PvdA-leider Lodewijk Asscher is tevreden over de gesprekken. „Alle partijen hebben openhartig gesproken. Het ziet er hoopgevend uit.” Hij gaat nu zelf nog een ronde praten met de aanvoerders van die drie partijen en denkt al snel na donderdag aan de onderhandelingen te kunnen beginnen.

Zowel GroenLinks als de SP zijn positief over het gesprek met Van der Laan. De VVD wilde geen mededelingen doen.
    SP-voorvrouw Remine Alberts laat weten verder te willen praten over de onderwerpen wonen, armoedebeleid en sociale cohesie in de stad. Voor de socialisten zijn er geen breekpunten.

    Of zij een van de andere partijen heeft uitgesloten, wil zij niet zeggen. VVD’er Frits Bolkestein, die met voorkeurstemmen in de gemeenteraad werd gekozen en om die reden door burgemeester Cohen werd opgeroepen zijn plek in te nemen, heeft dit weekeinde bedankt voor de eer.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Ik krijg wat idee, dat Zalm erg bezorgd is, dat straks schiphol helemaal niets meer waard is. Nu cashen zou voor Zalm nog iets opbrengen en straks helemaal niet. Het is te hopen, dat Amsterdam inderdaad haar aandelen vast houdt, om te voorkomen, dat het helemaal wild west wordt

Jan Griese