Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Alitalia kost belastingbetaler 5 miljard euro’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 764 
|
 Haarlems Dagblad 
‘Alitalia kost belastingbetaler 5 miljard euro’

ROME - 
De financiële problemen van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia hebben de Italiaanse belastingbetaler in de afgelopen tien jaar ruim 5 miljard euro aan subsidies en leningen gekost. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA maandag naar aanleiding van een onderzoek.

Het onderzoek naar overheidssteun aan Alitalia werd uitgevoerd na klachten van de consumentenvereniging Codacons. De vereniging kwam in opstand nadat de Italiaanse overheid in april een noodkrediet verstrekte aan Alitalia van 300 miljoen euro, om een faillissement te voorkomen. Ook had de organisatie moeite met de hoge salarissen die bepaalde topbestuurders van Alitalia kregen toegekend, ondanks het feit dat het concern al jaren verlies lijdt.

Door alle problemen is de koers van het aandeel Alitalia gedaald van 8,5 euro in 2001 naar ongeveer 40 cent nu. De Italiaanse overheid wil haar belang in Alitalia verkopen. In april ging een overname door Air France-KLM niet door wegens grote weerstand van de vakbonden tegen een omvangrijke reorganisatie.


Reacties op dit bericht