Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Alders leidt ook vervolgoverleg over Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 997 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Alders leidt ook vervolgoverleg over Schiphol

DEN HAAG - Oud-minister Hans Alders gaat overleg leiden met omwonenden van regionale luchthavens over het op termijn overhevelen van vluchten van Schiphol naar deze vliegvelden. Verkeersminister Camiel Eurlings deelde dat woensdag mee aan de Tweede Kamer. Alders leidde ook al een brede adviescommissie over de toekomst van Schiphol, de zogeheten Alderstafel.

Hij presenteerde begin oktober een advies om de nationale luchthaven te laten groeien tot 510.000 vluchten per jaar in 2020 en de andere verwachte 70.000 vluchten naar de regionale luchthavens Lelystad en Eindhoven te verplaatsen.

Het kabinet nam dit advies over, maar voegde andere regionale luchthavens zoals die in Rotterdam, Maastricht, Groningen en Twente, toe aan de lijst. Ook luchthavens buiten de grenzen worden meegenomen, zei Eurlings in de Kamer.

Bij de uitwerking van het advies zal onder andere ook Stichting Natuur en Milieu worden gehoord. Natuur en Milieu had scherpe kritiek op vooral de voorstellen over de bescherming van omwonenden tegen vliegtuiglawaai.

Maar de CDA-minister wil niet dat aan het advies wordt gemorreld, na PvdA-vragen of alternatieven en bijstellingen mogelijk zijn. “Binnen de contouren van de Alderstafel kan over variatie in de uitwerking van het advies worden gesproken.’‘

Kleur
Bewonersorganisaties die uit onvrede de Alderstafel verlieten, zijn daarmee uitgesloten van deelname aan het verdere overleg. SP en GroenLinks trokken daarover fel van leer. “Het is een weinig sjieke gang van zaken, je wilt toch een behoorlijk draagvlak’‘, sneerde GroenLinkser Kees Vendrik. Volgens SP-collega Emile Roemer ligt de uitkomst van dat nieuwe overleg al vast. “Omwonenden mogen alleen maar de kleur van vliegtuigen bepalen.’‘

Eurlings verdedigde op zijn beurt fel het Aldersadvies dat volgens hem op de steun van het overgrote deel van de bewonersorganisaties kan rekenen. Hij zei dat de nieuwe Alderstafel de ruimte krijgt en de tijd tot februari. Het kabinet wacht zolang met het uitbrengen van een luchtvaartnota met definitieve voorstellen over de toekomst van Schiphol.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Eurlings verdedigde op zijn beurt fel het Aldersadvies dat volgens hem op de steun van het overgrote deel van de bewonersorganisaties kan rekenen.

Volgens de redenatie van deze bewindslieden is 1+1=3 !
Het is gewoonweg beschamend dat bewindslieden zoals de heer C.Eurlings en consorten zulke belangrijke posten in een toch al bedenkelijk kabinet hebben.