Alders in gesprek met omwonenden Schiphol

HOOFDDORP - Hans Alders gaat het nieuwe normen- en handhavingssysteem voor Schiphol donderdag toelichten en bespreken met alle belangstellende bewoners.
Afgelopen dinsdag bood Alders het rapport aan staatssecretaris Mansveld aan, met het verzoek om het experiment van preferent vliegen om te zetten in wetgeving. Aan de Alderstafel waren ook bewonersgroepen akkoord gegaan, maar dat wil niet zeggen dat alle omwonenden tevreden zijn over het bij voorkeur inzetten van de Polderbaan en de Kaagbaan.
,,Per saldo leidt het nieuwe stelsel tot een toename van het gebruik van de Kaagbaan, wat zou worden gecompenseerd door geluidsbeperkende maatregelen. Daarvan is in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek weinig terecht gekomen’‘, stelt Matt Poelmans, clustervertegenwoordiger in het overlegplatform Cros. Ook de wethouders in de IJmond gingen akkoord aan de Alderstafel, maar willen wel een strakke planning over nieuw uit te voeren maatregelen voor hinderbeperking.
Controle
Een andere zorg is de handhaving. ,,Met het verdwijnen van de 35 handhavingspunten in een ring om Schiphol, waarover de totale hoeveelheid geluid wordt verdeeld, verdwijnt helaas ook een praktische controle op de hoeveelheid geluid op een bepaalde locatie. Hoewel de rechtsbescherming wettelijk gezien gelijk is gebleven, is het zonder metingen lastig aan te tonen hoeveel geluidshinder wordt ervaren’‘, vreest Poelmans. ,,Daarom pleiten de bewoners voor uitbreiding van het fijnmazige geluidsmeetnet om de effecten van routegebruik in kaart te brengen.’‘
De Vereniging Bescherming Leefomgeving Schiphol, waar 18 kritische bewonersgroepen uit vooral de IJmond en Amsterdam bij zijn aangesloten, wijst ook nu weer het Aldersakkoord af. ,,Dit geeft Schiphol grote vrijheid om de operatie zo efficiënt mogelijk af te handelen, maar de bewoners hebben geen enkele garantie op een maximale hoeveelheid geluidshinder’‘, meent woordvoerder Jan Griese.
De bijeenkomst wordt donderdag 17 oktober gehouden in het Fox-theater aan de Taurusavenue in Hoofddorp (achter het station). Van 18.30 tot 19.30 uur is er eerst een informatiemarkt. Daarna is de presentatie van Alders en na de pauze een vragenronde. Om 22 uur wordt afgesloten.
Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool
Op de website van de AVBU UItgeest, de grootste belangenvereniging in die gemeente, is de werkelijke sitatie uitstekend samengevat:
"Zoals de buitenruimte voor woningen een steeds belangrijker rol speelt voor de beleving van het woongenot, zo is ook het milieu een steeds belangrijker factor voor de beoordeling van het investeringsklimaat, m.n. als het betreft een sector als hoogwaardige dienstverlening waar de economie van Nederland het de komende decennia van moet hebben.
Dit betekent dat het milieu rond Schiphol van doorslaggevende betekenis zal zijn voor de economische ontwikkeling in de randstedelijke gebieden rond Schiphol en m.m. voor het gehele land. Een slecht investeringsklimaat rond het internationale centrum van een land zal immers zijn weerslag hebben op de economie van het gehele land.
Het huidige naderingssysteem van Schiphol is een hopeloos verouderd, energieslurpend en milieubelastend systeem, gebaseerd op het type propellervliegtuigen van vlak na de tweede wereldoorlog. De hoofdgebruiker van Schiphol, KLM/AirFrance, heeft daarentegen dankzij een voortvarende bedrijfsvisie op luchtvlootvernieuwing een technische voorsprong in de markt, die het mogelijk maakt op energiezuinige wijze en met geringe milieubelasting landingen uit te voeren.
Het is van het grootste belang voor het investeringsklimaat en de Nederlandse economie dat Schiphol zo spoedig mogelijk en op korte termijn overschakelt naar een systeem waarbij de technische voorsprong van de hoofdgebruiker ten volle wordt benut, i.c. de CDA-approach voor dag- en nachtvluchten, zoals bij de evaluatie van het Schipholbeleid is neergelegd in het Kabinetsstandpunt.
Het beleid voor het baangebruik dat tot dusver was gericht op bestrijding van de gevolgen en door de macht van het getal heeft geleid tot de verplaatsing van de hinder naar minder dicht bevolkte gebieden boven het Noordzeekanaal, dient zich meer te richten op de oorzaken (maatregelen aan de bron) en bovendien gerelateerd te worden aan de verhouding waarin de verschillende gebieden in economische zin, bv naar rato van het aantal werknemers, profiteren van de luchthaven." Veel duidelijker kan het niet!
Het lijkt hoog tijd dat de bijna 80(!) bewonersplatforms op basis van deze interessante constateringen hun gelederen sluiten en eensgezind een plek in de nieuwe OmgevingsRaadSchiphol verwerven.
Moge ook het PVRC bestuur eindelijk eens in beweging komen en de verworven financiele middelen inzetten om een stevig netwerk met bijbehorende website van de grond te krijgen!