Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Alarm over gevaarlijke vrachtjumbo’s op Schiphol

 |
 Geplaatst door: sijmen 
 |
 Bekeken: 865 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Alarm over gevaarlijke vrachtjumbo’s op Schiphol

AMSTERDAM - Groot alarm voor gevaarlijke vrachtjumbo’s op Schiphol hebben de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Luchtvaartjournalist Arnold Burlage meldt dat nieuws vanochtend in De Telegraaf. Het toezicht is verscherpt op Kalitta Air uit de Verenigde Staten, dat soms wel vier keer per dag vluchten uitvoert met Boeing 747’s op Schiphol.

Het alarm heeft volgens Arnold Burlage onder meer te maken met de ontdekking van de Nederlandse luchtvaartjurist mr. Frans Vreede, dat bij Kalitta Air de hand wordt gelicht met onderhoudsschema’s en voorschriften. Kort na die ontdekking verloor een Boeing 747 van Kalitta Air een motor voor de landing in Detroit (VS), die de noodzaak voor een waarschuwing als geroepen onderstreepte.

De vrachtmaatschappij opereert veel in opdracht van de Amerikaanse Defensie, onder meer tussen de VS en Irak. Ook Air Bangladesh (Biman) wordt extra scherp in de gaten gehouden. Willard Elissen, woordvoerder van de Inspectie heeft dat gisteren tegenover deze krant bevestigd.

Rechtszaak
De Nederlandse luchtvaartjurist is inmiddels in de VS een rechtszaak gestart tegen het onderhoudsbedrijf van Kalitta. “Hij heeft twijfel gezaaid over de technische staat van de vliegtuigen van Kalitta Air en Air Bangladesh”, aldus de woordvoerder van de luchtvaartinspectie tegen de luchtvaartjournalist van De Telegraaf.

De Inspectie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA haar zorgen melden en het feit dat in ons land verscherpt toezicht is ingesteld. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op het luchtvaart- en onderhoudsbedrijf van Kalitta. Als bij de inspectie in ons land tekortkomingen worden geconstateerd zullen die aan de autoriteiten in de VS worden gemeld.

Air Freight Express
Een van de toestellen dat in mei van dit jaar nog in onderhoud was bij Kalitta is inmiddels doorverkocht aan Air Freight Express in Londen, dat het heeft verhuurd aan Air Bangladesh. Air Freight Express is gevraagd aanvullende informatie te verlenen over de staat van onderhoud van het vliegtuig. De luchtvaartautoriteiten van Bangladesh zijn hierover daarom ook op de hoogte gebracht.

Het toestel van Air Bangladesh komt volgens de planning vandaag (woensdag 3 november) aan op de luchthaven Maastricht. De Nederlandse luchtvaartinspecteurs zullen dit toestel daar aan een grondige inspectie onderwerpen. Eerdere gewone inspectieresultaten leverden geen aanwijzingen op van ernstige tekortkomingen.

Zie 22 oktober 2004 –> Vrachtjumbo verliest motor boven Michigan en de waarschuwing over de activiteiten van Kalitta Air op Schiphol


Reacties op dit bericht

Geplaatst door kees blauwhof uit NULL

Ik denk dat auteur een fout begaat door Biman Bangladesh Airlines te vereenzelvigen met Air Bangladesh.
Deze beide maatschappijen hebben niets met elkaar te maken.
Air Bangladesh is een onderdeel van AFX (Air Freight Express) uit Engeland.
Biman is gewoon een goede maatschappij, zij worden hierdoor in een kwaad daglicht gesteld.