Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM zoekt samenwerking met Golfmaatschappijen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 722 
|
 parool.nl 
Air France-KLM zoekt samenwerking met Golfmaatschappijen

© EPA

KLM en Air France willen gaan samenwerken met Etihad, de tweede maatschappij uit het Midden-Oosten. De twee willen samenwerken op vluchten tussen Abu Dhabi, de thuisbasis van Etihad, Schiphol en Parijs. Dat opent de weg naar tientallen nieuwe bestemmingen in Azië en Afrika.

Hoe de samenwerkingsplannen uitvallen, of wanneer de samenwerking wordt bekrachtigd wilde topman topman Jean Cyril Spinetta van Air France-KLM vanochtend niet zeggen. Er zijn volgens hem geen plannen om belangen in elkaars maatschappijen te nemen.

De gesprekken zijn opmerkelijk, omdat Air France-KLM Golfmaatschappijen als Etihad de afgelopen jaren herhaaldelijk gekapitteld heeft. Ze zouden bestaan bij de gratie van staatssteun en gunstige voorwaarden in hun thuislanden.

Oneerlijk
‘Wij vinden dat ze misbruik maken van een oneerlijk economisch model,’ aldus KLM-topman Peter Hartman. Maar de kritiek staat mogelijke samenwerking niet in de weg.

Ook voor Etihad is het een koerswijziging. Golfmaatschappijen waren tot nu niet geïnteresseerd in samenwerking. De maatschappij uit Abu Dhabi nam vorig jaar echter een belang van 30 procent in het Duitse Air Berlin. ‘Etihad ziet ook dat ze niet op een plek kunnen groeien,’ zegt KLM-topman Peter Hartman.

Via Abu Dhabi krijgt KLM toegang tot bestemmingen in Azië waar het niet zelf heen vliegt. ‘In India zouden we er bijvoorbeeld met Etihad twintig, dertig bestemmingen bij krijgen. Naast de rechtstreekse vluchten die we zelf blijven uitvoeren naar drie Indiase steden.’

Bedreigingen
De maatschappij ziet samenwerking ook als wapen tegen de opkomst van een andere Golfmaatschappij, Emirates, die samenwerking met anderen categorisch uitsluit. De maatschappij vormt een grote bedreiging voor Schiphol en KLM, doordat het reizigers via tussenstops op thuisbasis Dubai over de wereld wil vervoeren.

‘Deze zomer komt Emirates met een A380 vanuit Dubai naar Schiphol,’ zegt Hartman, ‘waarvan ik me afvraag of dat levensvatbaar is. Dat is slecht nieuws voor de Nederlandse economie, omdat daarmee passagiers worden weggelokt van Schiphol.’ Hartman begrijpt dan ook niet dat Schiphol meewerkt aan die plannen. (Herman Stil)


Reacties op dit bericht

Geplaatst door cros op de helling uit deltametropool

Onze Rijkscommissaris Hans Alders lijkt tegen de A-380 "vliegende flatgebouwen" van Emirates ook geen enkel bezwaar te hebben.

Het wachten is nu slechts op een nog ruimer stelsel: "Vliegen Zonder Afspraken"?