Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM ziet nettowinst ruim halveren

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 675 
|
 Haarlems Dagblad 
Air France-KLM ziet nettowinst ruim halveren

PARIJS -  Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met meer dan de helft zien dalen. Vooral als gevolg van de hogere olieprijs liep de brandstofrekening stevig op.

De luchtvaartmaatschappij maakte dat dinsdag bekend. Het bedrijf ziet zich door de economische omstandigheden gedwongen om 190 miljoen euro extra op de kosten te besparen. De totale kostenbesparingen komen daarmee voor het boekjaar 2008/2009 op 620 miljoen euro.

De nettowinst kwam over het voorbije kwartaal uit op 168 miljoen euro, vergeleken met 415 miljoen euro een jaar eerder. In het vierde kwartaal van het vorige boekjaar leed het bedrijf nog verlies. Air France-KLM realiseerde het afgelopen kwartaal wel een licht hogere omzet, van bijna 6,3 miljard euro.

Meer passagiers

Ondanks de vertraging in economische groei wereldwijd en de hogere ticketprijzen, die voor een deel de gestegen olieprijzen moeten compenseren, vervoerde de luchtvaartmaatschappij meer passagiers.

Air France-KLM gaf het afgelopen kwartaal 1,36 miljard euro uit aan brandstof, een stijging van ruim 24 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat had vooral te maken met de sterk gestegen olieprijs, en met valuta-effecten. De luchtvaartmaatschappij rekent erop in het hele boekjaar 5,86 miljard euro aan brandstof uit te geven.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Observer uit Nederland

Nog steeds groei dus, en van de brandstofprijzen heeft iedereen last.