Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM waarschuwt voor brandstofkosten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1069 
|
 rtl.nl 
Air France-KLM waarschuwt voor brandstofkosten

Air France-KLM waarschuwt dat hogere brandstofprijzen ook dit jaar de resultaten zullen blijven drukken nadat in het afgelopen vierde kwartaal een fiks groter verlies werd geboekt vanwege gestegen kosten en een lager dan verwachte groei.

De Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij rapporteerde een nettoverlies van 259 miljoen euro voor het laatste kwartaal van 2011 in vergelijking met een verlies van 46 miljoen euro een jaar eerder.

Voor het volledige jaar komt het verlies voor de groep uit op 809 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 289 miljoen euro in 2010. Het verlies over 2011 was meer dan de analistenverwachting van ongeveer 700 miljoen euro.

In de afgelopen vier jaren heeft Air France-KLM opgeteld 2,72 miljard euro verloren als gevolg van de financiele crisis in Europa, verstoringen in de Europese luchtvaart en niet aflatende concurrentie van budget maatschappijen, terwijl de hoge brandstofkosten de groep hard hebben geraakt.

“We zijn voorzichtig voor 2012. Olieprijzen blijven extreem stijgen terwijl het economische klimaat onzeker blijft”, zei CEO Jean-Cyril Spinetta. Het concern verwacht dat de brandstofrekening dit jaar met EUR1,1 miljard zal toenemen. Daarmee wordt rekening gehouden met een wisselkoers voor de euro van $1,32 in 2012.

Spinetta sloot een vergroting van het noodkapitaal uit om de financiele positie te verbeteren. In plaats daarvan zet hij in op herstructureringen bij het Franse onderdeel van de luchtvaartmaatschappij, waar de kosten hoog zijn in vergelijking met de maatstaven in de luchtvaartsector.

Aandelen verkopen om de kas te spekken “is absurd en zal niet gebeuren”, zei Spinetta. Afgelopen week haalde het bedrijf EUR467 miljoen op door de helft van zijn belang in Amadeus IT Holding sa te verkopen.

De luchtvaarder heeft inmiddels kosten teruggebracht met 500 miljoen euro door de aankoop van nieuwe vliegtuigen uit te stellen en administratieve kosten te verlagen. De groep wil in 2014 voor een totaal van EUR2 miljard aan kosten bespaard hebben.

De CEO zei dat er geen gevaar bestaat dat bankconvenanten gebroken worden en er hoeft niet opnieuw te worden onderhandeld over kredietlijnen. De nettoschuld zal tegen het einde van dit jaar vrijwel onveranderd uitkomen op EUR6,5 miljard.

Air France-KLM zei dat de operationele winst in de eerste helft van dit jaar lager zal zijn dan in dezelfde periode in 2011, alhoewel “de tweede helft zou moeten profiteren van de eerste effecten van het driejarige kostenbesparingsplan”. Spinetta noemde het plan veeleisend, moeilijk en noodzakelijk, maar zei dat zonder de besparingen in de komende jaren een sociale ramp ontstaat. Er werken 102.000 mensen voor de luchtvaartmaatschappij.

De omzet steeg met 1,8% naar 6,03 miljard euro in het vierde kwartaal. Voor het gehele jaar steeg de omzet met 4,5% naar 24,36 miljard euro. Het aantal vervoerde passagiers steeg met 7,8% tot 59,5 miljoen. Het operationele verlies bedroeg in de laatste periode 202 miljoen euro, tegenover 81 miljoen euro een jaar eerder. In 2011 bedroeg het operationele verlies 353 miljoen euro, ten opzichte van een operationele winst van 28 miljoen euro in 2010.

De brandstofkosten stegen in 2011 met 904 miljoen euro naar 6,44 miljard euro terwijl personeelskosten met 1% opliepen tot 7,46 miljard euro.

Het afgelopen jaar was vooral moeilijk voor de Europese luchtvaartsector vanwege de financiele crisis en de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waardoor er minder mensen vlogen, terwijl de brandstofkosten hoog bleven.

Dit jaar wordt de sector geconfronteerd met stijgende kosten vanwege de beslissing van de Europese Unie om luchtvaartmaatschappijen te laten betalen voor de uitstoot van CO2.

Omstreeks 10.50 uur noteert het aandeel 1,8% hoger op EUR4,26, terwijl de AEX met 1,2% stijgt.

Door Geraldine Amiel, vertaald en bewerkt door Levien de Feijter; Dow Jones Newswires


Reacties op dit bericht