Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Air France-KLM verbetert cijfers, maar lijdt verlies

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 624 
|
 nu.nl 
Air France-KLM verbetert cijfers, maar lijdt verlies

Air France-KLM heeft 2013 afgesloten met een operationele winst van 130 miljoen euro, na een verlies van 336 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep resteerde evenwel een verlies van 1,83 miljard euro, de helft meer dan in 2012.
Dat maakte het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern donderdag bekend. De stijging van het nettoverlies was te wijten aan een belastingtegenvaller van bijna 1 miljard euro. Die heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de kaspositie of de solvabiliteit.

De omzet kwam vorig jaar uit op 25,5 miljard euro, 0,4 procent meer dan een jaar eerder. De lagere koersen van veel vreemde valuta’s ten opzichte van de euro drukten de inkomsten. Zonder dat effect zou de omzetgroei op 2,3 procent zijn uitgekomen. Valutaschommelingen drukten het operationeel resultaat vorig jaar met zo’n 100 miljoen euro.
De economische omstandigheden blijven volgens Air France-KLM onzeker. Vooral de economische groei in veel belangrijke markten blijft onvoorspelbaar, net als de ontwikkeling van valutakoersen en brandstofprijzen. Het concern mikt desondanks op een toename van het bedrijfsresultaat (ebitda) van 1,86 miljard euro vorig jaar naar 2,5 miljard euro in 2014.
Brazilië
De luchtvaartmaatschappij maakte woensdagavond ook bekend de samenwerking met de Braziliaanse branchegenoot GOL flink uit te breiden.
Air France en KLM vliegen zelf op São Paulo en Rio de Janeiro. Sinds 2009 kunnen zij dankzij een zogeheten ‘codeshare’-overeenkomst nog 28 bestemmingen in Brazilië aanbieden. Dat aantal wordt met de nieuwe overeenkomst uitgebreid tot ruim vijftig.
Ook het aantal eigen vluchten naar de belangrijke groeimarkt in Latijns-Amerika wordt uitgebreid, onder meer met drie wekelijkse vluchten tussen Parijs en Brasilia. In totaal bieden Air France en KLM vanaf komende zomer 41 keer per week vluchten van en naar Brazilië aan.
Het concern investeert in totaal 100 miljoen dollar in GOL, waarvan 52 miljoen dollar in een kapitaalbelang van 1,5 procent. Volgens KLM-topman Camiel Eurlings slaat de Frans-Nederlandse groep een enorme slag in de strijd met Europese concurrenten. GOL is met een binnenlands marktaandeel van 40 procent een van de grootste partijen in Zuid-Amerika.
Door: ANP


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

"De stijging van het nettoverlies was te wijten aan een belastingtegenvaller van bijna 1 miljard euro" ???