Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM vanaf 2014 weer winstgevend

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1936 
|
 z24.nl 
Air France-KLM vanaf 2014 weer winstgevend

Na jaren van verliezen schrijft de luchtvaartcombinatie Air France-KLM vanaf 2014 weer licht zwarte cijfers. Vanaf 2015 moet er sprake zijn van een acceptabele winst.

Dit meldt de huidige Air France-topman Alexandre de Juniac in een interview met de Britse krant The Times.

Volgens de Juniac is het niet een kwestie van ‘of’, maar van ‘wanneer’. De Juniac: “In 2014 wordt een lichte winst behaald als zich geen catastrofe of onvoorziene omstandigheden voordoen”.

Alexandre de Juniac, nu nog topman van Air France, wordt binnen de Air France-KLM-groep de opvolger van Jean-Cyril Spinetta. Peter Hartman, nu nog president-directeur van KLM, volgt binnen de groep zijn voorganger Leo van Wijk op.

Onder Spinetta en Van Wijk is al het reorganisatieprogramma Transform 2015 in werking gezet. Daarbij werden kosten gereduceerd en de schuld verkleind. De Juniac en Hartman zullen dit programma doorzetten, met het doel om Air France-KLM weer financieel gezond te maken. Doel van de operatie is de kosten met in totaal met zo’n 2 miljard euro te verlagen.

Kwartaalcijfers
Air France-KLM heeft het operationeel resultaat het afgelopen kwartaal naar verwachting licht weten te verbeteren, maar leed nog altijd een verlies. Dat blijkt uit een rondgang langs analisten in opdracht van AFN. De kwartaalcijfers worden deze week gepubliceerd.

De marktvorsers gaan gemiddeld uit van een groei van de omzet met ruim 2 procent tot 5,76 miljard euro. Het operationeel verlies ramen zij in doorsnee op 466 miljoen euro, tegen 597 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012. Het nettoverlies is naar verwachting wel opgelopen van 368 naar 444 miljoen euro.

Bij Air France komen rond de 5000 banen te vervallen. Ook bij KLM verdwijnen door natuurlijk verloop arbeidsplaatsen, maar daarvoor is geen vastomlijnd doel gesteld. Daarnaast wil het bedrijf flink de arbeidsvoorwaarden voor veel werknemers versoberen, en kijkt het kritisch naar investeringen.


Reacties op dit bericht