Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM opent aanval op Europese verladersclaim

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1037 
|
 nieuwsblad transport.nl Nagekomen bericht 27-01-2012 
Air France-KLM opent aanval op Europese verladersclaim

Air France-KLM en dochter Martinair willen het Franse Equilib, de houder van de Europese verladerclaims, ontbinden en zo een pijnlijke rechtzaak in Nederland voorkomen.

Dat werd deze week duidelijk tijdens de eerste rechtszitting voor de Amsterdamse rechtbank over de schadeclaim van 145 gedupeerde Europese verladers tegen de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep.
De ondernemingen, die hun vorderingen hebben ondergebracht in het Franse claimvehikel Equilib, eisen via een civiele procedure in Nederland een schadevergoeding van 500 miljoen euro van de drie luchtvaartmaatschappijen. Het bedrag dient als compensatie voor de geleden schade die de ondernemingen hebben geleden van het luchtvrachtkartel dat tussen 1999 en 2006 te hoge brandstoftoeslagen in rekening bracht.

Advocate Daniella Strik van het advocatenkantoor LinkLaters wees er namens Air France-KLM op dat vennootschap Equilib in strijd is met Frans recht en openbare orde. Air France-KLM heeft dan ook bij de rechtbank in Parijs ontbinding geëist van Equilib. Dit om onder meer ‘te voorkomen dat collectieve acties zouden worden misbruikt om bedrijven te destabiliseren’. Daarbij is tevens ’expliciet’ door de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep verzocht aan de Franse rechter om een curator aan te stellen voor Equilib die dan vervolgens de verladersclaim in Nederland dient intrekken, aldus Strik.
De juriste wees er verder op dat Equilib in feite eigendom is van Australische advocaten, ‘die voornamelijk eigen belangen nastreven’. Zo heeft zij een rekensom gemaakt waarbij 110 tot 140 miljoen euro van de totale schadeclaim uiteindelijk in de zakken van de claimadvocaten zou verdwijnen. Verladers zouden verder zijn ‘geronseld via een intensieve mediacampagne’, betoogt de advocate. Met het oog op de Franse procedure verzocht zij dan ook de Amsterdamse rechtbank de inhoudelijke behandeling van de claim in Nederland voor onbepaalde tijd aan te houden.
Strik zei verder dat de achterban van Equilib niet eens bestaat uit klanten van Air France-KLM, maar uit ‘klanten van klanten van concurrenten van Air France-KLM. ”Daarnaast legt de groep ter onderbouwing van haar vordering slechts een handjevol vrachtbrieven over op naam van niet meer dan twee partijen:Ericsson en Philips.

Advocaat Jeroen Kortmann van het advocatenkantoor Stibbe, pleitte namens KLM Nederland en Martinair Cargo, ook voor aanhouding van de zaak. Hij betoogde dat de elf luchtvaartmaatschappijen, die door de Europese Unie zijn veroordeeld voor de prijsafspraken in de luchtvracht, beroep hebben aangetekend tegen deze beschikking bij het Europese Gerechtshof. De uitslag van die bezwaarprocedure dient eerst te worden afgewacht voordat een Nederlandse rechtbank de civiele claim inhoudelijk kan afhandelen. De advocaten van British Airways kwamen met een vergelijkbaar pleidooi. Zij vinden dat een Nederlandse claim naar de wachtkamer moet worden verwezen omdat er al een vergelijkbare claimzaak in Engeland loopt en er volgens Europees recht niet twee identieke procedures kunnen worden gevoerd.

Air France, KLM en Martinair zijn in maart vorig jaar gedagvaard door Equilib. De claimant wijst er op dat de drie maatschappijen samen met acht andere luchtvaartbedrijven door de Europese Commissie eind 2010 zijn veroordeeld voor prijsafspraken in de luchtvracht. Via de procedure in Nederland eisen de verladers nu vergoeding van de totale financiële schade die het kartel heeft veroorzaakt. Air France-KLM heeft in de eigen boeken al een reservering gemaakt van een half miljard euro voor mogelijke geldboetes en schadevergoedingen die voorvloeien uit het vrachtkartel.

De Amsterdamse rechter zal begin maart uitspraak doen of de claimzaak zal worden aangehouden of niet.


Reacties op dit bericht