Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM gaat routenetwerk delen met Etihad – meer reisopties naar Azië

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 939 
|
 nrc.nl 
Air France-KLM gaat routenetwerk delen met Etihad – meer reisopties naar Azië

Door Marije Willems

ECONOMIE - Air France-KLM begint een samenwerkingsverband met luchtvaartmaatschappij Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten. Beide luchtvaartmaatschappijen gaan hun routenetwerk delen. Dat lieten KLM en Etihad vandaag weten.
Vanaf eind deze maand kunnen reizigers op langeafstandstrajecten met een overstap in één reis gebruikmaken van beide maatschappijen, zonder dat ze aparte tickets hoeven te boeken. Passagiers van Air France-KLM kunnen daardoor vanaf Schiphol en vliegveld Charles de Gaulle in Parijs via Abu Dhabi naar vijf extra bestemmingen in Azië en Australië vliegen. Passagiers van Etihad krijgen er tien extra bestemmingen in Europa bij.

Ook Air Berlin, dat voor dertig procent eigendom is van Etihad, doet mee aan de samenwerking. KLM-reizigers kunnen daardoor binnenkort naar Gdansk en Krakau in Polen vliegen, en naar Kaliningrad in Rusland.

‘SAMENWERKING LATER VERDER UITBREIDEN’
Volgens Etihad zijn beide luchtvaartmaatschappijen van plan het samenwerkingsverband later uit te breiden. Er zou onder meer worden gewerkt aan gezamenlijke inkoop en onderhoud.

Een KLM-woordvoerder tegenover persdienst Novum:

“Mogelijk beginnen we in een later stadium een joint venture met Etihad, zoals we die ook met Delta Airlines en Alitalia hebben.”
Naast Air Berlin heeft Etihad de afgelopen jaren ook in verschillende andere Europese luchtvaartmaatschappijen een aandeel genomen.

‘SLIM OM SAMEN TE WERKEN MET DE VIJAND VAN JE VIJAND’
NRC-redacteur Steven Derix in een reactie:

“Deze samenwerking is vooral van strategisch belang. De stormachtige opkomst van luchtvaartmaatschappijen in de Golfregio vormt een bedreiging voor traditionele maatschappijen als KLM en Air France. Er zit daar veel geld. In de Golfregio worden meer Airbussen verkocht dan in de rest van de wereld.
“De concurrentie van Emirates, de vliegmaatschappij uit Dubai, neemt alleen maar toe. De expansie van Emirates moet van Dubai de belangrijkste regio in het Midden-Oosten maken en dat gaat ten koste van het netwerk van Air France-KLM. Door de samenwerking met Etihad hebben de Europeanen nu een partner in de Golfregio. Erg slim dus, om samen te gaan werken met de vijand van je vijand.”

AIR FRANCE-KLM KWAKKELT, ETIHAD GROEIT PIJLSNEL
Waar Air France-KLM al jarenlang kwakkelt, groeit Etihad pijlsnel. In de eerste helft van dit jaar vervoerde het 4,9 miljoen passagiers, dertig procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Etihad vliegt op 87 bestemmingen (inclusief vrachtverkeer), met een vloot van 66 Airbus en Boeing-vliegtuigen.

KLM-TOPMAN EERDER KRITISCH OVER MAATSCHAPPIJEN GOLFREGIO
Het nieuwe samenwerkingsverband is in zekere zin opmerkelijk. KLM-topman Peter Hartman heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de concurrentie door luchtvaartmaatschappijen uit de Golfregio. Die zouden toegang hebben tot gesubsidieerde kerosine, en daardoor goedkopere tickets kunnen aanbieden.


Reacties op dit bericht