’Air France-KLM gaat minder vliegen’
.jpg)
door ARNOLD BURLAGE
SCHIPHOL – Air FranceKLM treft voorbereidingen om de capaciteit drastisch terug te schroeven bij teruglopende resultaten, die in de loop van dit jaar vermoedelijk verder zullen verslechteren. Oorzaken – naast een eigen kostenproblematiek – zijn de explosief gestegen brandstofkosten en de financiële crisis in de Verenigde Staten, die daar al leidt tot ingrijpende gevolgen.
Deutsche Bank houdt voor het aandeel Air France-KLM serieus rekening met een koersval en heeft in plaats van ’houden’ nu ’verkopen’ geadviseerd.
Het is onduidelijk of voor de capaciteitsbeperking delen van de vloot van Air FranceKLM aan de grond zullen blijven, of dat uitsluitend vluchten worden geschrapt en de vlootuitbreiding wordt vertraagd.
Officials in de top van de maatschappij in Parijs benadrukken dat sprake is van een serieuze gang bergafwaarts. Het samenvoegen van verbindingen van en naar Amsterdam en Parijs moet niet worden uitgesloten, ondanks ’schriftelijke’ fusiegaranties voor onder meer de netwerken van KLM en Schiphol.
Intussen praat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij met Veolia Environnement (VE) om in partnerschap in het hogesnelheidsvervoer per trein te stappen. De KLM heeft naast de NS al lang een 10%-belang in de hogesnelheidslijn (HSL), waarop het al jaren wachten is. ’s Wereld grootste luchtvaartmaatschappij, sinds de fusie van Air France en KLM in 2004, heeft in de lucht vooral last van een terugval in de business- en eerste klasse. In de toeristenklasse blijft de verwachte reizigersgroei ook uit en vanuit met name de VS blijven passagiers weg.
Air France-KLM zelf heeft daarnaast grote moeite om de kosten te drukken bij de geldverslindende operatie op de onoverzichtelijke luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs. Dit zou positieve gevolgen voor Schiphol kunnen hebben; ieder nadeel heeft ook in de luchtvaart een voordeel
.
De meeste maatschappijen in de VS hebben inmiddels honderden oudere ’onzuinige’ vliegtuigen aan de grond gezet, verbindingen geschrapt en frequenties teruggebracht. Voor de banen van duizenden medewerkers wordt gevreesd. Ook in Europa lijken de klappen nu niet uit blijven.
British Airways, Iberia en American Airlines staan op het punt om een trans-Atlantische alliantie te vormen om de krachten te bundelen en de kosten beter onder controle te houden. Delta en Northwest Airlines – partners van Air France-KLM – zetten vliegtuigen aan de grond.
De crisis treft alle maatschappijen, maar voor bijvoorbeeld Alitalia en Olympic Airways – dat al vluchten op Amsterdam staakte – kunnen de aanzwellende problemen de nekslag gaan betekenen.
Geplaatst door Els uit Castricum
Op 20 juni 2008 om 8.40 uur vlogen een Airbus A321 en een Boeing 737-400 tegelijkertijd kruislings over mijn huis. Ik heb Bas laten uitzoeken, hoe ver ze van elkaar verwijderd waren en dat bleek slechts 300m.te zijn. Dat mag nog nèt!!! Ze gaven me het advies om het bij Verkeer en Waterstaat door te geven en ik kreeg het nummer, dat ik kon draaien. Dat bleek niet meer in gebruik. Hoe slordig en hoe langs elkaar heen werkend.
Maar toch werd ik verbonden met Verkeer en Waterstaat en op hooghartige wijze te woord gestaan. Na van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, waarbij de mensen wèl steeds vriendelijker werden, kreeg ik uiteindelijk te horen, dat ik een e-mail kon sturen en ze gaven me het adres. Direct een mail gestuurd en een automatisch antwoord terug gekregen, dat binnen 2 werkdagen en uiterlijk 10 werkdagen er een antwoord zou komen. Niets meer gehoord.
Ik heb ze nog geschreven en helpen herinneren dat ik op een antwoord wachtte en ook, dat ik anders over deze slordige manier van werken o.a de Ombudsman zou schrijven.
Die brief is weg en u maak ik het ook aan jullie bekend. Heeft er nog iemand zulke ervaringen?
Daarom, de berichten, dat er minder gevlogen moet gaan worden is voor mij een vreugdevol bericht want behalve het helse lawaai is de veiligheid steeds in het geding. Dit incident is niet het eerste, wat ik met mijn eigen ogen heb gezien.