Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Air France-KLM, Alitalia en Delta onderwerp van EU-mededingingsonderzoek

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1066 
|
 rtl.nl nagekomen bericht 27-01-2012 
Air France-KLM, Alitalia en Delta onderwerp van EU-mededingingsonderzoek

Door Matina Stevis, Doug Cameron en Bart Koster - Dow Jones Nieuwsdienst

BRUSSEL (Dow Jones)—De mededingingsautoriteit van de Europese Commissie start een nieuw onderzoek naar de invulling van EU-mededingingsreglementen door SkyTeam airlines Air France-KLM (AF.FR), Alitalia SpA en Delta Air Lines Inc (DAL), maakt de Europese Commissie vrijdag in een formele aankondiging bekend.
Deelnemende maatschappijen in de drie luchtvaartallianties SkyTeam, Star en Oneworld, samen goed voor meer dan driekwart van het transatlantisch luchtvervoer, hebben van de bevoegde autoriteiten goedkeuring in de vorm van antitrust-ontheffing gekregen voor afstemming op het gebied van dienstregelingen, capaciteit, tarieven en marketing.
Het nieuwe onderzoek van de Europese Commissie komt na vragen van consumentengroeperingen en juristen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan over mogelijke concurrentiebeperkingen door de joint venture-samenwerking in de drie grote allianties.
“Doel is om zeker te stellen dat deze samenwerking de belangen van passagiers op EU-VS routes niet schaadt”, zo is in de EU-verklaring te lezen.
“De start van het onderzoek betekent dat de Commissie de zaak met prioriteit gaat behandelen, maar loopt niet vooruit op de uitkomst van het onderzoek”, wordt in de verklaring toegevoegd.
De betrokken luchtvaartmaatschappijen zijn leden van de SkyTeam-alliantie en zij kwamen in 2009-2010 een joint venture-samenwerking overeen voor routes tussen Europa en Noord-Amerika, waarbij zij afspraken maakten over afstemming van verdeling van capaciteit en inkomsten.
“De Commissie zal onderzoeken of de samenwerking mogelijk passagiersbelangen schaadt op bepaalde EU-VS routes, waar de joint venture-maatschappijen nu nog niet vliegen en mogelijk concurrerende diensten willen aanbieden”, staat in de verklaring.
Een woordvoerster van Air France zegt dat de vier maatschappijen volledig zullen meewerken aan het onderzoek en een woordvoerster van KLM geeft aan geen problemen te verwachten. Delta Air Lines zegt in een eerste reactie dat het EU-onderzoek zich beperkt tot een gering aantal routes en verklaart er vertrouwen in te hebben dat eventuele zorgen van de Commissie kunnen worden weggenomen.
De Europese Commissie kondigt tegelijk aan een breder mededingingsonderzoek af te ronden naar de samenwerking tussen de acht SkyTeam maatschappijen Aeromexico, Air France, Alitalia, Continental Airlines (nu onderdeel van United Continental Holdings Inc: UAL), CSA Czech Airlines Jsc, Delta Air Lines, KLM en Korean Airlines Co (003490.SE) en naar samenwerking tussen de maatschappijen in Star en Oneworld.


Reacties op dit bericht