Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Afspraken gemeente en Schiphol over toekomst Rotterdam Airport

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1196 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Afspraken gemeente en Schiphol over toekomst Rotterdam Airport

ROTTERDAM - Rotterdam Airport moet zich verder ontwikkelen tot een zakelijke luchthaven. Daarover heeft de gemeente Rotterdam concrete afspraken gemaakt met de directie van de Schiphol Group. In 2020 moet Rotterdam Airport zijn uitgegroeid tot een regionale luchthaven met 25 zakelijke Europese bestemmingen en zestig procent zakelijke reizigers.

Rotterdam Airport ontwikkelde zich de laatste jaren steeds meer als luchthaven voor vakantievluchten terwijl met Schiphol in 1998 is afgesproken dat de luchthaven een zakelijke oriëntatie zou krijgen. Een zakelijke luchthaven wordt gezien als een belangrijke vestigingsfactor voor het bedrijfsleven en is van belang voor de werkgelegenheid in Rotterdam en de zuidelijke randstad.

Naast lijndienstvluchten met ‘marktconforme, kleine toestellen’ wil Rotterdam ook meer zakenjetvluchten naar de luchthaven halen. De Schiphol Group heeft toegezegd zich in te zetten voor een actieve uitplaatsing van businessjets van Schiphol-Oost naar Rotterdam Airport, voor zover van belang voor het regionaal bedrijfsleven. Vakantievluchten, zoals die van transavia.com, worden dan weer verplaatst naar andere regionale luchthavens.

Volgens de gemeente is het aannemelijk dat de beschikbare geluidscontour op termijn verruimd moet worden. De gemeente heeft bij Schiphol Group aangegeven dat voor verruiming van de beschikbare geluidsruimte draagvlak nodig is. Vertegenwoordigers uit het regionale bedrijfsleven krijgen de mogelijkheid zitting te nemen in een Raad van Advies die vorm en inhoud geeft aan de gemaakte afspraken.

Transavia
Transavia.com is één van de grootste gebruikers van Rotterdam Airport, met voornamelijk vluchten naar toeristische bestemmingen als Alicante, Faro en Malaga. Juist dit soort vluchten wil de gemeente terugdringen. Woordvoerster Petra van der Peijl zegt tegenover Luchtvaartnieuws / Zakenreisnieuws niet te verwachten dat transavia.com snel vluchten moet verplaatsen.

“De plannen zijn al langer bekend en we zullen echt niet van vandaag op morgen van Rotterdam verdwijnen, zeker omdat het de toekomstvisie tot 2020 is”. Van der Peijl benadrukt dat transavia.com vanaf Rotterdam niet alleen op vakantiebestemmingen vliegt, maar ook op zakelijk interessante steden als Londen, Dublin, Girona (Barcelona) en Rome.

Aan de verplaatsing van vluchten naar andere luchthavens zitten volgens Van der Peijl een hoop haken en ogen. “We zijn een low cost carrier en om onze vloot op veel verschillende luchthavens gestationeerd te hebben is bedrijfseconomisch inefficiënt. Bovendien kampen andere regionale luchthavens net als Rotterdam met geluidsbeperkingen.” Volgens Van der Peijl kijkt transavia.com ook naar Lelystad Airport, maar is deze luchthaven geen optie zolang de baan nog niet verlengd is.


Reacties op dit bericht