Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Advies vliegveld Lelystad beneden de maat

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 772 
|
 dichtbij.nl Editie Almere 
Advies vliegveld Lelystad beneden de maat

Door Mirjam van Putten, Dichtbijredacteur

ALMERE - Het advies dat oud-minister Hans Alders heeft uitgebracht over de uitbreiding van vliegveld Lelystad, is voor wat betreft mogelijke vogelaanvaringen en schade aan de natuur ,,beneden de maat’‘. Voor het rapport over botsingen met vogels zijn onderzoeksgegevens uit de periode 1985 - 1994 gebruikt, terwijl onder andere het aantal ganzen na die tijd al meer dan verdubbeld is.

Dat stellen Vogelbescherming Nederland en de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland. Beide organisaties dienen deze zienswijze deze week in bij staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Mansveld besluit voor het eind van dit jaar of Lelystad Airport mag uitbreiden van 25.000 naar 45.000 vluchten per jaar. Half juni is daartoe in principe al besloten.

Alders noemt het risico op botsingen van vliegtuigen met vogels klein. Hij baseert die mening op verouderde onderzoeken die niet voor dit doel zijn gedaan volgens de natuurorganisaties. Zij vinden dat daarover alleen een uitspraak kan worden gedaan na nieuw veld- en radaronderzoek over een langere periode.

Vlak naast vliegveld Lelystad ligt natuurgebied de Oostvaardersplassen. Volgens het rapport van Alders is er geen gevaar voor natuurschade, aangezien de Oostvaardersplassen buiten een cirkel van 6 kilometer rondom Lelystad Airport liggen. Binnen die cirkel worden vogelpopulaties aangepakt om aanvaringen te voorkomen. De natuurclubs wijzen erop dat rond Schiphol vooral voor de ganzen al een cirkel van 20 kilometer is getrokken. Als dat in Flevoland ook gebeurt, loopt het natuurgebied ernstige schade op.

Bron: ANP


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

De Luchtvaartsector =Ministerie is zeer bedreven in manipuleren, draaien en bagatelliseren.