A’dam botst met Rijk over Schiphol
Door een der NRC-redacteuren
DEN HAAG, 11 APRIL. Het rijk voert de druk op de gemeente Amsterdam op om in te stemmen met de verkoop van de staatsaandelen in de luchthaven Schiphol. Als Amsterdam zich verzet tegen verkoop van een minderheidsbelang, loopt de gemeente een eenmalige dividenduitkering door Schiphol van 200 miljoen euro mis.
Het nieuwe Amsterdamse bestuurscollege van PvdA en GroenLinks heeft in het college-akkoord gezet dat het tegen de privatisering en de verkoop van de Amsterdamse aandelen in Schiphol blijft. Amsterdam kan een statutenwijziging, essentieel voor verkoop aan privé-partijen, blokkeren.
Amsterdam, dat 21,8 procent van de aandelen van Schiphol in bezit heeft, hoeft van minister Zalm (Financiën, VVD) de eigen aandelen niet te verkopen. Maar hij wil wel de vrijheid hebben de aandelen van het rijk (70 procent) voor een deel te verkopen.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën, dat de verkoop van 49,9 procent voorbereidt, zegt dat Zalm het Amsterdamse college ervan hoopt te overtuigen dat privatisering goed is voor Amsterdam en voor Nederland. Over de details van de privatisering zijn rijk en gemeente in overleg. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het kabinet.
Het kabinet heeft de gemeente voorgehouden dat bij gedeeltelijke verkoop een eenmalig ‘superdividend’ aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dit zou voor Amsterdam 200 miljoen euro bedragen. Verder zou Amsterdam bij privatisering met het rijk kunnen deelnemen in een Grond NV waaraan alle grond van Schiphol wordt overgedragen. Ook zou de gemeente een benoemingsrecht houden voor een commissaris in de toekomstige onderneming.
Zalm wil privatiseren na behandeling van de Luchtvaartwet door de senaat op 23 mei. Rotterdam, ook aandeelhouder in Schiphol, verkoopt naar verwachting wel.
Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen
Jan Griese