Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Actievoerders stromen naar luchthaven Heathrow

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 754 
|
 Trouw 
Actievoerders stromen naar luchthaven Heathrow

(Novum/AP) - Actievoerders zijn dinsdag met karren vol fruit en groentes naar een veld bij de Britse luchthaven Heathrow gestroomd, waar een week van protesten gepland is tegen de luchtvervuiling door vliegverkeer en de komst van een derde start- en landingsbaan.

Het Kamp voor Klimaat Actie werd dinsdag officieel in gebruik genomen, hoewel actievoerders al eerder tenten, vlaggen en zonnepanelen hadden geïnstalleerd. Er waren ongeveer driehonderd deelnemers, maar de organisatoren zeiden uiteindelijk rond de 1.500 te verwachten. De protestweek moet zondag culmineren in een dag van directe actievoering. De organisatoren houden evenwel stijf de lippen op elkaar wat zij in petto hebben, hoewel blokkades van de start- en landingsbanen zijn uitgesloten.

In een e-mail die dinsdagochtend werd rondgestuurd worden deelnemers er op geattendeerd passende kleding en uniformen voor cabinepersoneel mee te nemen. Een woordvoerder van de organisatoren, John Jordan, ontkende dat de uniformen bedoeld zijn om de luchthavenpolitie om de tuin te leiden. Ze zouden dienen voor een musical-achtige opvoering buiten de terminalgebouwen.

Ondertussen werd door de politie druk rond het kamp gepatrouilleerd. Er zijn zo’n 1.800 man politie opgetrommeld om ervoor te zorgen dat de luchthaven geen hinder van de actievoerders ondervindt.

Het luchthavenbedrijf BAA PLC beloofde dat alle noodzakelijke maatregelen zijn genomen om personeel en reizigers te beschermen. BAA won een gerechtelijk verbod van de actiegroep Plane Stupid, maar de andere organisaties kregen toestemming voor de actie op voorwaarde dat de activiteiten van de luchthaven niet worden verstoord.

Heathrow is met ongeveer 68 miljoen passagiers per jaar de grootste luchthaven van Europa. In mei 2008 gaat, als alles volgens plan verloopt, een vijfde terminal open. De derde baan moet rond 2020 klaar zijn.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Grootste luchthaven van Europa met twee banen. De familie Poot heeft zo te zien gewoon gelijk.