Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Accijns op vliegverkeer kan internationale treinen redden

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 1131 
|
 Luchtvaart =Nieuws= 
Accijns op vliegverkeer kan internationale treinen redden

AMSTERDAM - De luchtvaart zou moeten worden belast met accijns en btw voor ten voordele van het milieu èn eerlijke concurrentie met trein, bus en auto. Dat meldden Joris Wijnhoven van Milieudefensie en SP-kamerlid Krista van Velzen zaterdag (8 januari) in het Financieele Dagblad. Volgens hen hebben internationale bus- en treinverbindingen ernstig te lijden onder het onbelaste luchtvervoer in Nederland.

“Er zijn miljarden geïnvesteerd in betere spoorlijnen, maar het uitbaten van treinen over deze spoorlijnen is nauwelijks rendabel. Zelfs autobussen zijn nog maar nauwelijks goedkoper dan de lagekostenvluchten.” De twee merken op dat sommige reisorganisaties hierdoor gestopt zijn met het organiseren van busreizen naar de Costa’s.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav uit NULL

In de VS is indertijd gekozen voor vliegen als kern van de lange-afstand mobiliteit.
Snelle treinverbindingen zijn ook daar nu aan de orde.
Om eerlijk te blijven. Het treft me wel hoe erg de HSL de landschappelijke aantrekkelijkheid van de autoweg naar Antwerpen heeft aangetast.


Geplaatst door J. Commandeur uit Beverwijk

Mij treft het vooral hoe die autoweg die tegenwoordig langs het spoor naar Antwerpen ligt de landschappelijke waarde van het voormalige traject naar Antwerpen volledig teniet heeft gedaan......

Geplaatst door J. Commandeur uit Beverwijk

Olav,

laten we het trouwens even houden bij het hoofdonderwerp, de VS heeft nooit een veilig systeem met bussen en/of treinen weten op te zetten, absoluut niet in de mate waar we in NL aan gewend zijn, geen wonder dus de keuze voor een relatief veilig vliegverkeer. Een vergelijking met de situatie hier gaat volledig mank.

(NB even om deze mening in een OV onafhankelijk daglicht te stellen: naar mijn werk hier 25 km vandaan verdeel ik het reisen over fietsen 40%, auto 35% en treinen 25%)

Geplaatst door AN uit Amsterdam

Aha, vandaar die rekenmodule op http://www.milieudefensie.nl.

(er staat een module waarmee je de accijns en BTW van een vliegreis kunt berekenen en virtueel aangifte kunt doen.)