Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Aarde warmt in ongekend tempo op

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 944 
|
 Trouw 
Aarde warmt in ongekend tempo op

Tweede helft 20ste eeuw was warmste periode in 1200 jaar

Van Trouw redactie wetenschap
Door het versterkte broeikaseffect warmt de aarde in een ongekend tempo op. De tweede helft van de twintigste eeuw was de warmste periode in de afgelopen 1200 jaar.
Met opvallende stelligheid rekenen Britse wetenschappers vandaag in Science af met de vele onzekerheden waarmee hun werkterrein wordt omringd: een historische reconstructie van de temperaturen op aarde.

’Onze studie laat zien dat de Middeleeuwen een warme periode hebben gekend en een kleine ijstijd’, schrijven Timothy Osborn en Keith Briffa van de Universiteit van East Anglia. ’Maar de twintigste eeuw leverde het sterkste bewijs voor de warmste periode in de door ons onderzochte tijdspanne’.

Daarmee zetten ze de klimaatsceptici op grote achterstand. Deze verkondigen de laatste tijd regelmatig dat de historische reconstructies van de temperatuur veel te onzeker zijn, of dat zij daar heel andere conclusies uit kunnen trekken. Met name de bekendste reconstructie –de
zogeheten hockeystick van Michael Mann – moest het ontgelden omdat de statistiek ervan niet zou deugen.

Sinds 1850 is de temperatuur op aarde redelijk goed bijgehouden. Voor de temperatuur uit vroeger tijden maken wetenschappers gebruik van indirecte bronnen zoals boomringen, ijskernen of koraalriffen, maar ook van historische archieven.
In Nederlandse dagboeken, die teruggaan tot de dertiende eeuw, is bijvoorbeeld te lezen wanneer de sloten en plassen bevroren waren.

Osborn en Briffa selecteerden uit al die reconstructies alleen die bronnen die een consistent verband met de temperatuur hebben en overeenstemmen met overlappende bronnen.

———————————————————-
Britse wetenschappers
zetten klimaatsceptici
op grote achterstand

———————————————————

Na hun analyse, waarin ze zorgvuldig alle onzekerheden meewegen, komen ze tot een temperatuurcurve die grote gelijkenis vertoont met de ’hockeystick’ van Mann: een lijn die tussen de jaren 800 en 1900 licht schommelt maar dan een scherpe knik maakt en omhoog schiet.  ’De bronnen geven aan dat het midden en het eind van de twintigste eeuw de warmste perioden waren’, schrijven de Britten. ’En als je de directe temperatuurmetingen er naast legt, is het overduidelijk dat het eind, met de ongekend hoge concentraties broeikasgassen, de extreemste opwarming kende’.

Klik voor een vergroting

Download het gehele artikel 'Aarde warmt in ongekend tempo op'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door J.H.Griese uit Amstelveen

Het is mij een groot raadsel, dat dit probleem niet prominenter door poltici en beleidsmakers wordt aangepakt.
De Kyotonormen dreigen niet te worden gehaald. Wat de luchtvaart betreft: Over 20 jaar is het aandeel Co-2 van de luchtvaart al 20 % !
Jan Terlouw wees hier al op in zijn interview in Casa Luna. Men kan een groot deel van opgelost worden, maar dan is daadkrachtig optreden van de politiek (en haar bevolking uiteraard) geboden.
Als er niets gedaan wordt is over 30 jaar het schipholprobleem opgelost: Dan staat de boel onder water.

Jan Griese

Geplaatst door J. de Jong uit Uitgeest

Men lijkt slechts bezig om ca. 30% meer vluchten tot 2012 te accomoderen. Dan pas is misschien implementatie van Eur. normen op milieugebied een feit. Tegen die tijd zijn in de Rijndelta maar liefst 12 luchthavens operationeel verder opgetuigd. De conclusie kan niet anders zijn dat de bewoners van al die regio's er samen iets aan zullen moeten doen. Speelt hier ook onvoldoende nationaal en europees bewustzijn misschien een rol?